Na Puškinově náměstí by mohla stát socha básníka

Bude na Puškinově náměstí stát socha ruského romantického básníka a dramatika A. S. Puškina? Bude záležet především na tom, co o tom soudí lidé žijící v bezprostředním okolí.

Hlavní foto

„Ruská kulturní nadace nabídla Praze 6 sochu ruského renesančního básníka Puškina. Zároveň požádala o umístění této sochy na Puškinově náměstí v Bubenči. Vzhledem k tomu, že umístění sochy je situováno do okolí bydliště stovek lidí, považujeme za svou povinnost se napřed zeptat rezidentů, zda vůbec s tímto plánem souhlasí. A teprve podle jejich odpovědí zformulujeme naše stanovisko jako odpověď ruské straně,“ řekla starostka Prahy 6 Marie Kousalíková.

Tajemník radnice Jan Holický dodává: "Snažíme se co nejvíce, aby se občané mohli podílet na podobě městské části. A nedávný mezinárodní průzkum o suburbanizaci a zapojení veřejnosti do rozhodování o rozvoji města ukázal, že v Praze 6 se lidé o své okolí zajímají. Více než třetina občanů se aktivně zajímá o územní plán. I proto je naší snahou systematicky získávat zpětnou vazbu od občanů, ať už formou anket, vyhodnocováním tzv. zelené linky či setkáváním s občany."

Podle návrhu má být socha tři metry vysoká a z bronzu. Na anketním letáku, který občané v okolí Puškinova náměstí dostávají od dnešního dne do schránek, je vyobrazena navrhovaná podoba sochy i zakreslené plánované umístění. Svůj názor mohou lidé vyjádřit odevzdáním letáku s odpověďmi přímo na radnici. Je možné ale také odpovídat z pohodlí domova formou emailové či sms zprávy. 

Autorem návrhu sochy A. S. Puškina, která by měla být umístěna na náměstí v Praze 6, je gruzínský sochař Georgy Frangulyan. Mezi jeho dosud realizovaná díla patří např. bronzová jezdecká socha Petra Velikého v Petrohradu, socha A. S. Puškina v Bruselu nebo Gondola v Benátkách.

Otázky, které položila radnice občanům bydlícím v okolí Puškinova náměstí:

1)         Považuje území Puškinova náměstí za vhodnou lokalitu k umístění 
nějakého uměleckého díla, např. sochy?

2)         Považujete navrženou podobu sochy A.S. Puškina za přijatelnou a akceptovatelnou?

Odpovědi lze zaslat buď na emailovou adresu puskin@praha6.cz nebo formou SMS zprávy ve formátu P6(mezera)vlastní text na tel. číslo  220 189 111. Samozřejmě je možné napsat své odpovědi i na zadní stranu tohoto anketního formuláře a odevzdat ho ve Dvoraně (přízemí) Úřadu městské části.

Uzávěrka ankety je ve středu 29.6.2011.

Diskuse na FB

Související články