Lidé od nás

Webové stránky Prahy 6 přinášejí letní novinku! Návštěvníci stránek se během dlouhých letních večerů mohou začíst do nové rubriky s názvem „Lidé od nás“.

Lidé od nás nabízí nejen občanům městské části vzpomínky a názory různých osobností, které chtějí a mají co říci k Praze 6, ať už proto, že zde žijí nebo v minulosti žili, pracují nebo pracovali či si Prahu 6 vybrali jako místo pro aktivní trávení svého volného času.

Výběr profilů a medailónků či rozhovorů v rubrice „Lidé od nás“ není samozřejmě systematický, ani reprezentativní, ale především není ukončen a je stále otevřený. Jde o kontinuální proces, tak jak je postupně publikován v médiích (MF Dnes, Veleslavín 39, Kniha o Praze 6, publikace Osudy našich sousedů aj.).

Zároveň tato rubrika nezapomíná ani na své občany, kterými se tato městská část může právem pochlubit - na své Čestné občany. Ocenění Čestné občanství Městské části Praha 6 uděluje Zastupitelstvo městské části na základě § 10 odst. (2) a ve smyslu § 89 odst. (1) zákona č. 131/2000 Sb. o hl. m. Praze u příležitosti Dne Prahy 6 jako projev úcty a ocenění za hrdinství, osobní statečnost, celoživotní zásluhy a mimořádné umělecké výkony. Čestné občanství je udělováno od roku 2002. Pro rok 2008 jmenovali zastupitelé čestnými občany:

Karla Vávru - člena protinacistické a protikomunistické odbojové skupiny
Evu Duškovou - bojovnici vězněnou za protikomunistickou činnost
JUDr. Jiřího Navrátila - vězněného skauta a bojovníka proti komunismu
PhDr. PaedDr. Zdeňka Mahlera - spisovatele, scénáristu a historika 

Rubrika Lidé od nás svým charakterem navazuje a zároveň rozšiřuje projekt „Příběhy 20. století z Prahy 6“, který formou výstavy prezentoval na začátku letošního roku portréty občanů z Prahy 6, jejichž životy ovlivnily události února 1948. Projekt připravila radnice Prahy 6 ve spolupráci se sdružením Post Bellum.

Tématické výstavy budou pokračovat v srpnu k událostem roku 1968 a v září k Mnichovské zradě v Písecké bráně. Součástí výstav budou opět představené osudy spoluobčanů, kterým tyto historické mezníky zasáhly do života.


Další informace
Čestní občané
Osudy našich sousedů

Medailónky

Související články