Festival Open House Praha otevře na šestce 15 budov

Desátý ročník festivalu otevřených budov Open House Praha zpřístupní o víkendu 18. a 19. května 115 budov na území hlavního města, z toho 15 v Praze 6. Vstup do budov je zdarma a bez nutnosti předchozí registrace.

Hlavní foto

Letošní mottem je Architektura pro všechny, proto víkendový program nabízí speciální prohlídky pro děti, pro osoby se sluchovým či zrakovým postižením, a nezapomíná ani na cizince dlouhodobě žijící v Praze.

Během festivalového víkendu bude možné navštívit na příklad budovu Gymnázia Jana Keplera na Pohořelci. V rámci prohlídky bude možné prozkoumat vybrané části školy, včetně venkovních teras nebo nové sportovní haly přistavěné v roce 2009 podle návrhu architektonického studia Sporadical.

Poprvé bude zpřístupněna monumentální trojkřídlá historická budova Národního archivu umístěná na třídě Milady Horákové v Dejvicích, v níž dnes sídlí ředitelství, knihovna a I. oddělení archivu. Během festivalové prohlídky bude možné nahlédnout i do bývalého bytu ředitele archivu.

V Dejvicích otevře své brány festivalovým návštěvníkům i bývalá budova obchodního zastupitelství bulharského velvyslanectví, která dnes slouží jako Bulharská základní škola a gymnázium Dr. Petra Berona. Je jednou z mála diplomatických staveb, které byly kdy v rámci festivalu zpřístupněny. Za návštěvu určitě stojí cenné interiéry z počátku 80. let, v nichž nechybí velkolepý skleněný lustr, původní dřevěné obklady, ale také povrchy z bílého mramoru, který byl použit i v pražském metru.

Na Evropské třídě mohou návštěvníci zavítat do budovy Státního reformního reálného gymnázia, dnes VOŠ pedagogická a sociální, SOŠ pedagogická a Gymnázium, monumentální funkcionalistická budova od architekta Evžena Linharta, jejíž součástí bývala i astronomická observatoř s kupolí a dalekohledem.

Během víkendu bude otevřena i budova Základní školy a Mateřské školy Bílá, malý klenot československého funkcionalismu, který vynesl svému autorovi, tehdy teprve sedmadvacetiletému Janu Gillarovi, mezinárodní uznání. V souvislosti s touto budovou spadají na letošek dvě významná výročí – 90 let od stavby a 120 let od Gillarova narození.

Již tradičně se do festivalu zapojí i budovy Kampusu Dejvice. Poprvé se otevře budova Masarykovy koleje, jejímž autorem je Antonín Engel, jenž stál i za urbanistickou koncepcí Vítězného náměstí a kampusu ČVUT. Za vidění určitě stojí citlivě zrekonstruovaný klasicistně laděný konferenční sál či impozantní prosklené stropy. Budova Vysoké školy chemicko-technologické byla první Engelovou realizací v rámci celého vysokoškolského areálu. V rámci její prohlídky se návštěvníci budou moct projít i po unikátních skleněných lávkách, které propojují dvě budovy této školy. Budova Fakulty elektrotechnické ČVUT je snadno rozeznatelná díky své fasádě, kterou tvoří barevné plechové panely v kombinaci s keramikou odkazující na tzv. bruselský styl. Součástí prohlídky této budovy pak bude i laboratoř vysokého napětí vybavená zkušebními zdroji pro výrobu elektrického napětí a měření částečných výbojů.

Za návštěvu stojí také historická i nová budova Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. Zdejší prohlídkový okruh návštěvníky provede vybranými prostory obou budov včetně vstupů na venkovní terasy, odkud se naskýtá pěkný pohled na celý dejvický univerzitní areál. K vidění bude i pracovna světoznámého chemika Antonína Holého, upravená do své původní podoby.

Stejně jako loni je součástí festivalového programu budova Terminálu 4 na Letišti Václava Havla. Jedná se o nejstarší část pražského letiště postavenou podle návrhu architekta Adolfa Benše, jehož 130 let od narození si letos připomínáme. Dnes slouží pro odbavení státně významných letů. Návštěvníci festivalu zde dostanou jedinečnou možnost podívat se prezidentského či vládního salonku.

Nedaleko letiště bude zpřístupněn i showroom společnosti ekolo.cz. V této ekologicky šetrné stavbě si lidé mohou nejen prohlédnout interiéry ve všech patrech, ale také na vlastní kůži otestovat neobvyklé druhy městských a nákladních elektrokol.

Navštívit bude možné i administrativně-obchodní budovu Bořislavka Centrum, která v roce 2022 získala titul Stavba roku.  Oblíbenou zastávkou bývá i Velký strahovský stadion, kde bude zpřístupněna západní tribuna a ochozy na východní tribuně.

V sobotu 18. 5. od 16 hodin se zde také uskuteční interaktivní prohlídka pro děti. V Bubenči pak bude možné navštívit dvě honosné vily – vilu Marianne Gellertové-Petschkové, ve které dnes sídlí Muzeum literatury, a bohatě zdobenou neorenesanční Vilu Lanna.

 

Budovy jsou otevřeny většinou od 10 do 18 hodin, ale existují výjimky. Seznam otevřených budov najdete na www.openhousepraha.cz.

Kompletní seznam festivalových budov v MČ Praha 6

Bořislavka Centrum

Bulharská základní škola a gymnázium Dr. Petra Berona

Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze

Gymnázium Jana Keplera

Historická budova Národního archivu

Letiště Václava Havla Praha – Terminál 4

Masarykova kolej

Showroom společnosti ekolo.cz

Státní reformní reálné gymnázium – VOŠ pedagogická a sociální, SOŠ pedagogická a Gymnázium

Ústav organické chemie a biochemie AV ČR (ÚOCHB AV ČR) – historická i nová budova

Velký strahovský stadion

Vila Lanna

Vila Marianne Gellertové-Petschkové – Muzeum literatury

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT)

Základní škola a Mateřská škola Bílá

Související články