Areál zámku Veleslavín je otevřený i pro spolkové akce

Už po pár týdnech od oficiálního převzetí do dočasné správy zpřístupnila Praha 6 areál zámku Veleslavín veřejnosti. Otevřeno je denně od 8 do 20 hodin. Nyní vyzývá veřejnost, aby se spolupodílela na oživení místa.

Hlavní foto

Návštěvníci zde najdou místo k odpočinku a například spolky prostor pro své akce a setkávání. „Areál má ambice sloužit veřejnosti jako místo k setkávání a stát se centrem kultury. Pokud kdokoliv bude mít zájem zorganizovat v areálu komunitní nebo kulturní akci, může se obrátit přímo na radnici,“ říká Petr Prokop, místostarosta pro majetek. „Uvítáme širokou paletu kulturních nebo komunitních akcí jako jsou koncerty, výstavy, autorská čtení nebo divadelní představení,“ dodává místostarosta Prokop.

Otevřená je část areálu v bezprostředním okolí zámku, stav budov i parku v tuto chvíli z bezpečnostních důvodů neumožňuje kompletní zpřístupnění. Pro akce je však možné po předchozí domluvě možné otevřít prostory objektu zámečku. Od 10. srpna budou navíc každou druhou sobotu v měsíci probíhat od 10 hodin pravidelné komentované prohlídky zámku.

Po předání správy parku Praze 6 společnost SNEO plochu o velikosti osm tisíc metrů čtverečních za tři týdny uklidila – odvezla 143 kontejnerů bioodpadu, zrekultivovala záhony a osadila novými keři. Vzrostlou lípu před vchodem do zámku ošetřil arborista, opravilo se dětské hřiště. Do parku přibylo jedenáct laviček a pět stylových odpadkových košů. Údržba zeleně bude v následujících týdnech pokračovat tak, aby se veřejnosti otevřelo 22 tisíc z celkových 29 tisíc metrů čtverečních parku.

V případě zájmu o organizaci akce neváhejte kontaktovat Úřad městské části Praha 6, konkrétně Petra Kloučka na e-mailu pkloucek@praha6.cz.

Bezplatná výpůjčka areálu zámku Veleslavín od státu potrvá do srpna 2025.

Fotogalerie

Související články

Na území Prahy 6 je v péči městské části 87 dětských hřišť a 24 sportovišť. Co do počtu dětem nabízejí spoustu příležitostí, jak trávit volný čas aktivně, venku, v pohybu. Radnice navíc usiluje o to nabízet prostor a prvky také pro starší děti.

Celý článek 16. 7. 2024