Šestka komunitní - 2025

Číslo

2024/022

Datum vyhlášení

11. 9. 2024

Datum ukončení žádostí

22. 10. 2024

Datum zveřejnění výsledků

20. 12. 2024

Vyhlášeno usnesením

Kontakt

Halka Dočekalová, referentka Odboru kultury, sportu a volného času, tel. 220 189 176, hdocekalova@praha6.cz

Úvod

Cílem městské části Praha 6 je podpora, udržitelnost a rozvoj menších, neprofesionálních aktivit na komunitní bázi a spolkové činnosti. Cílem je podporovat činnost a programy, které reflektují potřeby obyvatel a poskytují možnosti místní sociální interaktivity.

 

MČ Praha 6 si ve své Koncepci rozvoje kultury na roky 2021–2030 stanovila řadu priorit a cílů, kterým se chce věnovat a které bude aktivně podporovat:

Oblast rozvoje 2: Nabídka a spolupráce, strategický cíl 2.1.

Jedním z hlavních nástrojů, které bude MČ Praha 6 využívat pro rozvoj komunitních aktivit a spolkové činnosti na svém území, je dotační program Šestka komunitní.

Celá ANALÝZA KULTURNÍHO PROSTŘEDÍ a KONCEPCE ROZVOJE KULTURY MČ PRAHA 6 (dále jen „KRK“) je dostupná online na https://bit.ly/analyza-koncepce.

 

MČ Praha 6 vyhlašuje dotační program Šestka komunitní – 2025 pro komunitní a spolkovou činnost na území MČ Praha 6 v tématech:

Téma A Jednoleté dotace pro období leden – prosinec 2025 na komunitní činnost navázanou na místo působení.

Téma B Dotace pro období leden – prosinec 2025 na jednotlivý projekt / občanskou aktivitu.

 

Pro snadnější orientaci žadatelů obsahují následné řádky základní vizi a klíčové oblasti rozvoje komunitních a spolkových činností.

Vize rozvoje kultury Prahy 6 – kýžený cílový stav

Praha 6 naplňuje rozvoj komunitní a spolkové činnosti obyvatel ve všech lokalitách. Propojují se zde aktivity starousedlíků s nově příchozími, podporuje se sounáležitost s místem. Podporuje aktivní dobrovolnictví v lokalitách. Městská část se ve vybraných tématech profiluje jako lídr inovativních řešení a inspiruje aktéry na úrovni hl. m. Prahy i České republiky.

 Oblastmi zájmu dotačního programu jsou mimo jiné:

  • Provoz komunitních center
  • Činnost spolků a komunit na neprofesionální úrovni
  • Projekty z oblasti komunitní a spolkové

Témata

Nastavení témat dotačního programu
č.název tématurozpočetmax. na žádostdatum vyúčtování
jednoletévíceleté
datumdatumpočet let
1 A/Jednoleté dotace pro období leden - prosinec 2025 na komunitní činnost navázanou na místo působení 300 000 Kč
2 B/Dotace pro období leden - prosinec 2025 na jednotlivý projekt/občanskou aktivitu 300 000 Kč
0 Kč

Podmínky účasti

1. O dotace se mohou ucházet subjekty, které provozují svoji činnost na území MČ Praha 6 a jejichž projekty mají přínos pro MČ Praha 6 a to jak fyzické osoby, tak právnické osoby, které splňují níže uvedené podmínky.

Vymezení činnosti žadatele: společným hlavním smyslem podpory spolkové a komunitní činnosti je podpora zájmové, vzdělávací, společenské a osvětové činnosti převážně dospělých občanů realizované nekomerčně ve volném čase, konané nejen uvnitř členské základny, ale i navenek pro širší veřejnost v oblasti setkávání, přehlídek, prezentací, výstav a dalších aktivit, zapojování se do veřejného života a upevňování komunit nespadajících do dotačních titulů v oblasti kultury, sportu a volného času.

2. Nezpůsobilí žadatelé:

Příspěvkové organizace zřizované státem, hl. m. Prahou a městskými částmi nemohou podávat žádosti o dotaci.

3. Účel, na který mohou být peněžní prostředky poskytnuty:

O  dotaci se subjekty ucházejí na základě předloženého projektu, který sleduje cíl MČ Praha 6 v oblasti komunitní a spolkové činnosti.

Oblast rozvoje 2: Nabídka a spolupráce, strategický cíl 2.1.

Projekty posuzuje Komise pro kulturu RMČ Praha 6 a doporučuje je k projednání a schválení orgánům MČ Praha 6.

4. Důvody podpory stanoveného účelu vyplývají z Programového prohlášení RMČ pro období 2022 – 2026, kapitola 12. kultura, bod 11. podpora činnosti spolků, které pomáhají tvořit kulturní život městské části. Kapitola 15. otevřená radnice, participace, podpora sousedského a komunitního života, bod 14. vytvoření dotačního programu na podporu komunitních center.

5. Na přidělení dotace není právní nárok a její finanční výše je závislá na výši schválených finančních prostředků pro předmětnou oblast v rámci rozpočtu MČ Praha 6 na rok 2025.

6. Předpokládaný celkový objem peněžních prostředků vyčleněných z rozpočtu MČ Praha 6 na podporu dotačního programu Šestka komunitní - 2025 činí 1 000 000 Kč. Maximální výše přidělené dotace v jednotlivém případě je 300 000 Kč.

7. V rámci dotačního programu Šestka komunitní – 2025 může žadatel podat pouze 2 žádosti ve výše uvedených dotačních tématech. Celková požadovaná částka nesmí přesáhnout v rámci kalendářního roku 300 000 Kč na jeden projekt. Žadatel může obdržet dotaci pouze v jednom z témat.  

8. O dotace v rámci tématu A nebo B mohou žádat pouze ty subjekty, které ve stejném období či v jeho části už nečerpají na stejný projekt dříve schválenou dotaci v jiném dotačním programu MČ Praha 6.

9. Dotace v rámci tématu A nebo B může pokrýt maximálně 90% celkových nákladů projektu.

10. Dotace jsou poskytovány výhradně na neinvestiční výdaje související s realizací projektů. Z dotace není možné hradit pořízení pozemků, staveb, budov a jejich technické zhodnocení (tzv. stavební investice), výdaje spojené s účinkováním mimo území MČ Prahy 6.

Mezi uznatelné náklady patří náklady na zábor komunikace (pokud je pro konání akce nezbytný), který si pořádající subjekt zajišťuje individuálně. Dále je možné čerpat na příspěvky na mzdy, materiál nebo na propagaci projektu. Částky se uvádějí včetně DPH. Pokud příjemce dotace uplatňuje nárok na odpočet DPH u zboží nebo služby pořízené z dotace, tak nesmí částku tohoto odpočtu zahrnout do finančního vypořádání projektu.

11. Dotace nelze přidělit žadatelům, vůči kterým má MČ Praha 6 jakékoliv finanční pohledávky.

12. Dotace jsou určeny na úhradu nákladů projektu, nemohou být použity za účelem dosažení zisku.

13. Stanovení výše konkrétní dotace: 

Výše dotace bude stanovena na základě splnění požadovaných kritérií. Částku doporučenou Komisí pro kulturu RMČ posoudí Rada MČ Praha 6 a schvaluje Zastupitelstvo MČ Praha 6.     

14. Žádost o udělení dotace se podává v elektronické formě na jednotném formuláři, který je k dispozici po přihlášení do webového informačního systému městské části Praha 6 na internetových stránkách MČ Praha 6 ( bit.ly Každý projekt musí být podán na samostatném formuláři.

15. Formulář žádosti musí být podepsaný elektronickým nebo naskenovaným podpisem a přiložen do elektronického formuláře. (eDotace)

Povinné přílohy žádosti jsou: 

  • výpis údajů z registru osob (ROS)
  • je-li žadatel zastoupen jinou osobou než uvedenou v registru osob doklad o pověření osoby k jednání za žadatele
  • doklad o zřízení bankovního účtu
  • údaje o skutečném majiteli právnické osoby podle zák. č. 37/2021 Sb., o evidenci skutečných majitelů ve formě tzv. úplného výpisu platných údajů a údajů, které byly vymazány bez náhrady nebo s nahrazením novými údaji, jedná-li se o evidující osobu (https://esm.justice.cz/ias/issm/rejstrik)
  • informace o identifikaci osob, v nichž má žadatel podíl a o výši tohoto podílu

Výše uvedené doklady nemusí být úředně ověřeny. Tyto přílohy se vkládají do profilu žadatele při vyplňování žádostí.

16. Přímo v žádosti je třeba vyplnit následující:

  • tabulka položkového rozpisu nákladů na provoz či projekt
  • místo konání (popis)
  • počet uživatelů / účastníků / diváků / příjemců
  • celkové předpokládané příjmy
  • popis akce (bilance projektu/činnosti)

17. Mezi nepovinné přílohy patří výroční zpráva, fotografie z akcí, doporučení, závěrečné zprávy z podobných akcí. Tyto přílohy doporučujeme vložit ve formátu PDF nebo ZIP a poté vložit do formuláře žádosti.

18. Termín doručení žádosti:
Příjem žádostí bude zahájen 11. 10. 2024 v 00:00 hodin a ukončen 22. 10. 2024 ve 23:59.
Uložit rozpracovanou žádost na on-line formuláři ELEKTRONICKÉ DOTACE je možné od vyhlášení dotačního programu. Žadatel je povinen kompletní žádost vytisknout, podepsat, naskenovat a opětovně do systému nahrát nejdříve od 11. 10. 2024, tzn., že na podepsané žádosti musí být uvedeno datum mezi 11. 10. 2024 a 22. 10. 2024. 

Kritéria hodnocení (posuzování žádostí)

Posuzování přijatých žádostí proběhne ve třech kolech. V prvním kole prověří Odbor kultury, sportu a volného času ÚMČ Praha 6, zda předložené žádosti splňují všechny formální náležitosti a předloží je k posouzení Komisi pro kulturu RMČ Praha 6. Projekty, které nesplňují všechny požadované náležitosti, nebudou posuzovány a budou vyřazeny. 

Ve druhém kole bodově ohodnotí všechny postoupivší žádosti každý člen Komise pro kulturu RMČ Praha 6 a Komise pro sociální a zdravotní problematiku RMČ Praha 6. Matematickým vzorcem dle získaných bodů přiřadí systém každému projektu doporučenou výši dotace.

Ve třetím kole proběhne společné jednání členů Komise pro kulturu RMČ Praha 6 a Komise pro sociální a zdravotní problematiku RMČ Praha 6, na kterém proběhne diskuse a v mimořádných případech může dojít k eventuálním úpravám doporučené výše dotace. Svá doporučení o rozdělení finančních prostředků poté Komise pro kulturu RMČ Praha 6 předá ke schválení orgánům MČ Praha 6.

Rada městské části Praha 6 stanovuje, že hodnocení jednotlivých členů Komise pro kulturu RMČ  Praha 6 a Komise pro sociální a zdravotní problematiku RMČ Praha 6 budou pro veřejnost anonymizována a že nebudou v oficiálních podkladech Komise pro kulturu RMČ Praha 6 a Komise pro sociální a zdravotní problematiku RMČ Praha 6 veřejná.

Komise pro kulturu RMČ Praha 6 a Komise pro sociální a zdravotní problematiku RMČ Praha 6 hodnotí podané žádosti podle následujících kritérií:

 1.         Kvalita předkládaného projektu/činnosti.

Žadatel může získat max. 60 bodů ze 100.

Význam projektu z hlediska priorit MČ Praha 6 v oblasti komunitní a spolkové činnosti. Posuzují se také vzdělávací a sociálně-společenské aspekty projektu (začleňování specifických skupin, podpora sounáležitosti s místem, a to jako realizátorů, diváků, posluchačů nebo návštěvníků).

Potřebnost projektu a poptávka po aktivitách. Součástí posouzení v této rovině je i kvalita zpracování projektu, schopnost srozumitelně, konkrétně a důvěryhodně formulovat jeho cíle. Dále se posuzuje dosavadní činnost žadatele a jeho předchozí zkušenosti.

 2.         Posouzení rozpočtu projektu/činnosti.

Žadatel může získat max. 40 bodů ze 100.

Přiměřenost nákladů na jeho realizaci, transparentnost, účelnost a hospodárnost plánovaného rozpočtu a schopnost zajistit pro financování projektu i další zdroje. Pokud žadatel nepředkládá žádost poprvé, je přirozenou součástí tohoto hodnotícího kritéria předchozí vyúčtování přidělené dotace za poslední účetně uzavřené období.

Minimální bodová hranice podpory je 50 bodů ze 100. O výsledcích výběrového řízení budou žadatelé informováni elektronicky po schválení orgány městské části. Zaslané projekty ani jejich přílohy se žadatelům nevracejí.

 

       Předpokládaný harmonogram dotačního titulu Šestka komunitní – 2025

11. 09. 2024

Vyhlášení dotačního programu Šestka komunitní – 2025.

11. 10. 2024 v 00:00 hodin

Přijímání žádostí prostřednictvím elektronického systému.

22. 10. 2024 ve 23:59 hodin

Konečný termín pro podání žádostí v elektronickém systému.

Listopad 2024

Předpokládaný termín posouzení projektů Komisí pro kulturu RMČ Praha 6 a Komisí pro sociální a zdravotní problematiku RMČ Praha 6.

Listopad 2024

Předpokládaný termín projednání dotací Radou MČ Praha 6. 

Prosinec 2024

Předpokládaný termín projednání přidělení dotací Zastupitelstvem MČ Praha 6.

Prosinec 2024

Předpokládaný termín zveřejnění výsledků dotačního řízení.

Zveřejnění výsledků

Zveřejnění výsledků dotačního řízení v oblasti Šestka komunitní pro rok 2025 zajišťuje Odbor kultury, sportu a volného času na www.praha6.cz v sekci dotace a v příloze příslušného schváleného usnesení ZMČ.

Čerpání dotace

  1. S příjemcem dotace bude uzavřena veřejnoprávní smlouva o poskytnutí finančního příspěvku s vymezením účelu jeho použití podle předloženého projektu. Poskytnuté prostředky musí být použity ve stanoveném termínu výhradně na realizaci schváleného projektu.
  2. Smlouva bude obsahovat závazek příjemce umožnit pověřeným zástupcům ZMČ, RMČ a ÚMČ Praha 6 vykonání kontroly využití poskytnutých finančních prostředků. MČ Praha 6 bude prostřednictvím příslušných komisí Rady MČ a odborů ÚMČ kontrolovat plnění projektu z obsahového, programového a finančního hlediska.
  3. Smlouva bude obsahovat závazek příjemce zpracovat závěrečnou zprávu o realizaci projektu a vyhotovit vyúčtování dotace a předložit je spolu s fotodokumentací, kopiemi faktur, pokladních dokladů a dalšími případnými přílohami Odboru kultury, sportu a volného času v uvedeném termínu po realizaci akce pomocí formuláře vyúčtování dotací na portále eDotace.
  4. Příspěvek musí být v případě jednoletého dotačního programu Šestka komunitní 2025 vyčerpán nejpozději do 31. 12. 2025, pokud s ohledem na odůvodněné potřeby smluvního partnera nebude ve smlouvě stanoveno jinak. V případě nevyčerpání musí být příslušné prostředky vráceny poskytovateli do data určeného ve smlouvě a učiněno oznámení příslušnému odboru dopisem do datové schránky.
  5. Příjemce dotace je povinen v průběhu akce umístit logo MČ Praha 6 na viditelném místě, pokud to charakter akce umožnuje. Příjemce dotace je také povinen umístit logo MČ Praha 6 na všech propagačních materiálech podpořeného projektu.

 

 

Kritéria pro hodnocení žádosti:

Kvalita předkládaného projektu/činnosti:

Posouzení rozpočtu projektu/činnosti: