ZMĚNA: MALÉ A OVOCNÉ STROMY MŮŽETE KÁCET BEZ POVOLENÍ

Od 1. listopadu 2014 se změnily podmínky pro kácení stromů. Nově bude možné kácet bez povolení ovocné dřeviny i u rekreačních objektů a v zahrádkářských koloniích, a to bez povolení. Naopak ostatní dřeviny s obvodem kmene větším než 80 centimetrů ve výšce 130 centimetrů budou potřebovat povolení. Kácení se doporučuje v období vegetačního klidu, a to začíná právě během listopadu.

Hlavní foto

Vyhláška upravuje spornou definici zahrady, která se nově řídí katastrem nemovitostí a zavádí tak možnost kácet ovocné dřeviny ve všech zahradách v obci, včetně většiny nádvoří, náměstí či parků, a to zcela bez povolení. Naopak povolení bude potřeba na kácení všech neovocných dřevin určitých parametrů.

Ministerstvo životního prostředí ČR zveřejní v nejbližší době pro lepší orientaci seznam ovocných dřevin. Typicky se jedná o angrešt, broskvoň, hrušeň, jabloň, jeřáb, lísku, meruňku, ořešák, maliník, ostružiník, slivoň, třešeň a višeň.

Vyhláška nově upravuje podmínky pro kácení, přičemž ovocné dřeviny na zahradách lze v době vegetačního klidu odstranit bez povolení. Toto platí pro zahrady definované tím způsobem, že se jedná se o pozemky v zastavěném území evidované v katastru nemovitostí jako druh pozemku zahrada, zastavěná plocha a nádvoří nebo ostatní plocha se způsobem využití pozemku zeleň. Kácení dřevin bez povolení se nově zúžilo pouze na ovocné dřeviny, po předmětné legislativní úpravě bude možné kácet bez povolení i u rekreačních objektů, pokud jsou tyto umístěny v zastavěném území.

Celkově lze tedy dřeviny pokácet bez povolení za těchto podmínek:

a) obvod kmene dřeviny ve výšce 1,3 m nad zemí je menší než 80 cm;

b) jedná se o zapojené porosty dřevin (keřové porosty) do 40 m2 celkové plochy;

c) dřeviny jsou pěstované na pozemcích vedených v katastru nemovitostí ve způsobu využití plantáž dřevin;

d) jedná se o ovocné dřeviny rostoucí na pozemcích v zastavěném území evidovaných v katastru nemovitostí jako druh pozemku zahrada, zastavěná plocha a nádvoří nebo ostatní plocha se způsobem využití pozemku zeleň.

Úplné znění vyhlášky naleznete zde: http://www.mzp.cz/cz/news_141031_vyhlaska_dreviny

Bližší informace k nové právní úpravě Vám v případě potřeby poskytnou pracovnice Odboru dopravy a životního prostředí ÚMČ Praha 6 na následujících telefonních číslech:  220 189 403,  220 189 989.

„Ke změnám jsme přistoupili z několika důvodů. Předchozí podoba vyhlášky diskriminovala vlastníky staveb pro rodinnou rekreaci a majitele zahrad v zahrádkářských koloniích. V zahradách, které byly definovány jako pozemek u rodinného či bytového domu, stavebně oplocený a nepřístupný veřejnosti, bylo možné kácet všechny dřeviny bez povolení, ovšem tím pádem nemohli žádné dřeviny kácet např. zahrádkáři či majitelé rekreačních objektů. Navíc vzhledem k nejasné definici došlo v některých částech republiky ke značnému úbytku zeleně, obdrželi jsme mnoho stížností od veřejnosti a také přímo od měst a obcí. Vyhláška vyvolávala i mnohé sousedské spory a administrativy úřadům naopak přibylo,“ vysvětluje ministerstvo životního prostředí.

O povolení pokácet neovocné dřeviny bude zapotřebí žádat u orgánu ochrany přírody (obecní či městský úřad), a to pro pokácení stromů s obvodem kmene větším než 80 centimetrů ve výšce 130 centimetrů. Podání žádosti i vydání povolení obecním úřadem bude zdarma. V některých případech může správní úkon vyžadovat místní šetření úředníků obecního či městského úřadu, které je zpoplatněno. Obvykle ve lhůtě 30 dnů bude pak mít orgán ochrany přírody povinnost rozhodnout. Povolení bude nutné žádat pouze pro vzrostlé neovocné dřeviny.

Znění vyhlášky najdete na této webové stránce.