Zemřel věhlasný dirigent Libor Pešek, čestný občan Prahy 6

Ve věku 89 let odešel 23. října významný český dirigent, ale také milovník aut, jazzový fanoušek a občan Prahy 6 Libor Pešek.

Hlavní foto

Už jako gymnazista vystupoval s vlastním jazzovým bigbandem, později absolvoval obor dirigování na pražské Akademii múzických umění. V 50. a 60. letech založil soubory Komorní harmonie a Sebastian orchestr, od následující dekády hostoval u různých domácích i zahraničních orchestrů.

Počátkem 80. let vedl Pešek krátce Slovenskou filharmonii, v letech 1981 až 1990 byl stálým hostem České filharmonie. Poté se stal hlavním hostujícím dirigentem Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK a před koncem své aktivní činnosti zastával post hlavního dirigenta ČNSO.

Jako umělecký ředitel a šéfdirigent liverpoolského královského orchestru Pešek působil v letech 1987 až 1997. Při příležitosti státní návštěvy britské královny Alžběty II. v České republice v roce 1996 obdržel Řád britského impéria. O rok později dostal z rukou prezidenta Václava Havla medaili Za zásluhy I. stupně. V roce 2013 převzal od zástupců společnosti Supraphon diamantovou desku za 635.000 prodaných nosičů. Před čtyřmi lety získal cenu klasické hudby Classic Prague Awards v kategorii za celoživotní přínos.

Čestným občanem Prahy 6 byl dlouholetý obyvatel Břevnova od roku 2007.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024