Zemřel armádní generál Karel Pezl, čestný občan Prahy 6

Ve věku 95 let zemřel v pondělí 10. října generál Karel Pezl, který byl posledním náčelníkem generálního štábu československé armády a historicky prvním náčelníkem Generálního štábu české armády. V uvedených funkcích se podílel na dlouhodobé koncepci české armády a zahájil její transformaci z divizního na brigádní systém.  

Hlavní foto

Domažlický rodák se stal vojákem z povolání v roce 1948 a nejdříve působil jako velitel školních sil a učitel. Později absolvoval Vojenskou akademii v Praze a následně se v různých velitelských a štábních funkcích se zasazoval o dobré jméno a respekt české armády. Po roce 1971 byl z politických důvodů z armády propuštěn, po roce 1989 se pak stal poradcem a následně náměstkem ministra obrany. Od července 1993 byl poradcem prezidenta Václava Havla, ve stejném roce obdržel hodnost armádního generála. V roce 2017 mu prezident Miloš Zeman propůjčil řád Bílého lva.

V roce 2019 mu bylo starostou Ondřejem Kolářem uděleno čestné občanství Prahy 6. Ve dvoraně radnice vzniklo tento týden na památku generála Pezla pietní místo s kondolenční knihou.