ZASTUPITELSTVO SCHVÁLILO ROZPOČET NA ROK 2015

Praha, 26. 2. 2015 – DOKUMENT: CELKOVÝ PŘEHLED VŠECH VÝDAJŮ UVNITŘ ZPRÁVY. Zastupitelé městské části Praha 6 dnes po téměř dvouhodinové rozpravě schválili rozpočet městské části Praha 6 na rok 2015. Rozpočet počítá s celkovými příjmy ve výši 678,6 milionů korun. Běžné výdaje jsou ve výši běžných příjmů tedy rovněž 678,6 milionů korun. Kapitálové (investiční) výdaje dosahují výše 277 milionů korun. 

Hlavní foto

Celkové výdaje jsou tedy plánované ve výši více než 955,6 milionů korun. Rozdíl příjmů a výdajů ve výši 277 milionů korun bude kryt finančními prostředky z Fondu rezerv a rozvoje. Rozpočet kritizovala více než hodinu opozice. Nakonec byl schválen hlasy 31 zastupitelů, 5 zastupitelů bylo proti.

Z kapitálových (investičních) výdajů ve výši 277 milionů korun směřuje polovina plánovaných výdajů do oblasti školství. Více než 139 milionů korun plánováno pro školství a vzděvání. Počítá se projekty u deseti mateřských nebo základních škol, největším výdajem by mělo být 40 milionů korun na výstavbu nového objektu ZŠ a MŠ Kocínka.

Přes 99 milionů korun jde do kapitoly Hospodářství, ve které je právě péče o bytové domy a další nemovitosti v majetku Prahy 6. Počítá se s dokončením rekonstruce domů Nad Kajetánkou, Patočkova a Jílkova za 57,5 milionu korun. Za 2 miliony korun se má zpracovat předprojektová a projektová příprava rekonstrukce domu Dejvická 4. Praha 6 vynaloží na rekonstrukci dalších šesti domů.

Téměř 19 milionů korun je v kapitole Městská infrastruktura. Počítá se s úpravami v Centrálním parku Hanspaulka – Kotlářka, herními prvky na dětská hřiště, revitalizací parku K lánu, revitalizací vnitrobloku Bolívarova, vybudováním sportoviště Pětidomí x José Martího a revitalizací dalších dvou parků.

DOKUMENT – KOMPLETNÍ INFORMACE K ROZPOČTU MČ PRAHA 6 NA ROK 2015 NALEZNETE ZDE:

http://www.praha6.cz/usneseni_rada.html?cislo=113&rok=15#q

„Je nutno zdůraznit, že nebyla vznesena žádná připomínka od občanů Prahy 6. Nové vedení radnice předložilo zastupitelstvu zdrojově vyrovnaný rozpočet. Běžné výdaje a příjmy jsou rovněž vyrovnané. Kapitálové výdaje jsou oproti minulým roků výrazně sníženy. V rámci kvalitního hospodaření jsme dosáhli mimořádného snížení nákladů v oblasti městské infrastruktury. Materiál o rozpočtu podrobně vysvětluje důležité položky příjmů a výdajů. Tyto se pohybují na úrovni 678 milionů 655 tisíc korun. Počítáme s tím, že budeme dále pokračovat v detailní analýze jednotlivých nákladových položek a nejpozději na jednání červnovného zastupitelstva probereme,” řekl Jaromír Vaculík (TOP 09), radní Prahy 6 odpovědný za přípravu rozpočtu a rozpočtové hospodaření, ekonomiku, finanční a investiční politiku.

„Zelené vnitrobloky jsou skryté  plíce tohoto města. Podpoříme proto finančně ty obyvatele, kteří budou chtít zeleň ve vnitrobloku  rozšířit. Celkem bude na dotace k dispozici 4  miliony. Příjem žádostí začne v polovině roku. Rozpočet přitom zachováváme vyrovnaný, neboť jsme ušetřili  v běžných výdajích  za úklid,” řekl Antonín Nechvátal (SZ), radní Prahy 6.

„Městská část má připraveno přes milion a půl na odměny pro strážníky, kteří jsou ve službě aktivní a mají nadprůměrné výsledky. Je to projev díků za to, že naše městská část je místo, kde kriminalita všeho druhu klesá,” dodala Petra Kolínská (SZ), zástupkyně starosty odpovědná za oblast dopravy, bezpečnosti a památkové péče.

„Určitě chceme a chystáme se navýšit finanční prostředky na sport. Praha 6 léta prodávala svůj bytový fond, který je v současné době na přibližně desetině původního objemu. Přesto hospodařila v minulých letech převážně s deficitem. Vyvážený rozpočet bez masivního prodeje majetku je proto naprosto zásadním a novým přístupem nynější radnice,” řekl Roman Mejstřík (ANO Praha 6), radní Prahy 6.

„Přijetím návrhu rozpočtu koalice přerušila řadu úspěšných projektů a došlo k prokazatelnému snížení kvality základních služeb pro občany šesté městské části. Omezil se chodníkový program, již se nebude uklízet tolik na co jsme byli zvyklí, přestanou se likvidovat mikroskládky a podpora kultury seniorů také klesne. Ve významných položkách klesl standard o 35 milionů korun. Zastupitelé koalice hlasovali pro Prahu 6 špinavou a nekulturní,” řekl Jakub Stárek (ODS), opoziční zastupitel.

„Za oblast kultury si nedokážu představit, že v listopadu nastoupím a za měsíc řeknu, že tuto akci rušíme, tuto zavedeme. Naopak. Chceme dramaticky navýšit dotace do oblasti kultruy a chci, aby obyvatelé Prahy 6, kteří jsou kreativní a nápadití, měli prostřednictvím dotací možnost dosáhnout na finance na své projekty. Navrhuji zvýšit odměny ředitelům základních škol o 1,5 milionů, protože si to zaslouží, jejich úloha obrovská. Na přání ředitelů škol jsme take prosadili 1,5 milionů korun na odměny nepedagogických pracovníků ve školách. Reálný rozpočet této koalice bude v průběhu roku,” řekl Jan Lacina (STAN), zástupce starosty Praha 6 pro oblast školství a kultury.

„Schválení rozpočtu je základem chodu městské části. Jsem rád, že je vyrovnaný, střízlivě úsporný a zároveň si udržel priority v oblasti životního prostředí, v sociální oblasti a v kultuře," řekl Marián Hošek (KDU-ČSL), uvolněný člen zastupitelstva Prahy 6.

„Nelíbí se mi snížení počtu sečí na osm ročně, zavlažování je málo, květinové výzdoby by se měly zachovat. Postrádám také určitou přípravu investic do školství, ale věřím, že to bude řešeno v průběhu doby a dalších změn, které určitě nastanou v polovině roku. Je třeba věnovat pozornost léčebně dlouhodobě nemocných, buď výstavbou nové léčebny nebo přestavbou stávající léčebny v Chitussiho ulici. Vítám navýšení částky na program Zdravá Šestka. Zdá se mi nesmyslná výroba sociálních sítí, protože sociálních sítí se nevyrábí, ale zakládají. Postrádám aktualizaci výhledového plánu na příští čtyř až pětileté období,” řekl René Pekárek (ČSSD), opoziční zastupitel.

„Posouváme se mírně vpřed, když běžné výdaje odpovídají běžným příjmům. Ale upozorňuji, že na kapitálové výdaje jsme si nikterak neušetřili, ale tyto výdaje vykrýváme zdroji z peněž, které byly dříve inkasovány z dřívějšího prodeje obecního majetku,” řekl Ivan Hrůza (KSČM), opoziční zastupitel.

Předkladatel návrh rozpočtu, Jaromír Vaculík (TOP 09) nakonec diskusi uzavřel takto: „Kdo se zabývá rozpočtem, ví, že chodníkový program je financován z vratek DPH. Chodníkový program bude pokračovat. Jednání o něm, bude zařazeno na jednání červnového zastupitelstva, kdy už budeme vědět, s jakou částkou na vratkách DPH můžeme počítat. Dále - žádné majetky prodávat nechceme, pouze dokončíme již schválené prodeje. K požadavku opozice na revizi smluv - seznámit se stovkami smluv, jejich dodatky není jednoduché, počítáme s tím, ale bohužel nás tlačí čas a neděláme pouze toto. A určitě všichni budou mít možnost se na komisích a výborech k rozpočtu dále vyjádřit, nebráním se ustanovit rozšířený finanční výbor. Vše se bude probírat na červnovém jednání zastupitelstva.”

INFOBOX:

Rozpočet je předkládán jako zdrojově vyrovnaný, s tím, že běžné výdaje jsou kryty běžnými příjmy. Kapitálové (investiční) výdaje ve výši 277 milionů korun jsou kryty z rezerv a prostředků, které byly vytvořeny v minulých letech.

Běžné výdaje na tzv. „Chodníkový program“ jsou zatím navrhovány na dokončení opravy v ulici Čkalova, další prostředky budou do rozpočtu zařazovány v průběhu roku, po upřesnění stavební připravenosti jednotlivých lokalit a v souladu s další koncepcí postupu v této oblasti.

Významnou součástí příjmů městské části tvoří dotace z rozpočtu hlavního města. V roce 2015 by měla Praha 6, dle posledních návrhů z hl. m. Prahy, obdržet dotaci ve výši bezmála 300 milionů korun, což oproti minulému roku představuje navýšení o 12 milionů.

Související články

Praha 6 od července přebírá od Magistrátu hlavního města Prahy agendu přestupků. Za tímto účelem vzniklo oddělení přestupků, které bude součástí odboru přestupkového řízení, a od 22. dubna bude nově v provozu v poliklinice Pod Marjánkou na Břevnově. Ve dnech 18. a 19. 4. se odbor přestupkového řízení stěhuje z původní adresy Dr. Zikmunda Wintra 768/20 na polikliniku a v těchto dnech bude pro veřejnost uzavřen.

Celý článek16. 4. 2024