Zastupitelstvo Prahy 6 přijalo usnesení k pomníku maršála Koněva

Zastupitelé Prahy 6 na dnešním listopadovém zasedání přijali usnesení týkající se dalšího postupu s pomníkem maršála Koněva, který se podílel na osvobození Prahy během druhé světové války, ale také na zpravodajském průzkumu, který předcházel invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968.

Hlavní foto

„Oceňuji, že demokratické strany v našem zastupitelstvu tento návrh podpořily. Zároveň také děkuji za podnětnou diskuzi, která hlasování předcházela a pevně doufám, že další, tentokrát veřejná, diskuze o podobných momentech naší historie bude pokračovat,“ říká Ondřej Kolář (TOP 09), starosta Prahy 6.

„Příští rok budeme slavit 100 let od založení Československa, 25 let od vzniku samostatné České republiky, ale také 50 let od invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Tuto debatu proto velmi vítám a doufám, že v ní budeme v roce 2018 intenzivně pokračovat, “ říká Jan Lacina (STAN), místostarosta pro školství a kulturu.

„Návrh ODS na zastupitelstvu směřoval k podpoře radnice v tom, aby diskuze o pomníku našla své východisko. Sice jsme tvrdá opozice, ale když někdo dělá dobrou věc, je třeba to uznat. Korektní informace na pomníku Koněva je fér návrh,“ říká zastupitel Jakub Stárek (ODS).

„Osazení dodatkové tabulky vítáme. Ani v nejmenším nezpochybňujeme podíl Rudé armády na osvobození Československa. Spolu s ní ovšem přišly i oddíly kontrarozvědky SMERŠ, které okamžitě zatýkaly obyvatele Prahy, zvláště z řad ruské a ukrajinské emigrace. Při jednání zastupitelstva jsme proto vznesli rovněž návrh, aby Praha 6 iniciovala vytvoření pamětní desky na budově v Dělostřelecké ulici, kterou oddíly SMERŠ využívaly,“ říká zastupitel Petr Píša (SZ).

„Komunisté považují za povinnost připomínat jak 360 tisíc československých obětí nacismu, tak plány německé okupační moci na likvidaci nejen českého národa. Nemáme právo zapomínat, že více jak 140 tisíc sovětských vojáků padlo v boji za naše osvobození. Dodatkové tabule na záměrně vybrané pomníky nepatří,“ říká zastupitel Ivan Hrůza (KSČM).

Usnesení zastupitelstva konstatuje, že snaha Rady MČ Praha 6 o sdělení všech důležitých informací o vojensko-politické kariéře I. S. Koněva je správná a ukládá RMČ Praha 6 umístit nové informativní cedule na pomník maršála Koněva na náměstí Interbrigády do 30. 6. 2018.