Zástupci Prahy 6 píší prezidentovi: Otevřete Hrad veřejnosti

Nechte odstranit zátarasy a vraťte Pražský hrad české veřejnosti, uvádí novoroční výzva adresovaná prezidentovi republiky Milošovi Zemanovi. Poštou ji dnes hlavě státu společně odeslali její autoři: Jiří Růžička, první místopředseda Senátu Parlamentu ČR zvolený za obvod č. 25 – Praha 6 a zastupitel Prahy 6, a Jan Lacina, místostarosta Prahy 6.

Hlavní foto

Otevřený dopis navazuje na výzvu, kterou oba zvolení zástupci Prahy 6 zaslali na Pražský hrad před dvěma roky. Prezidenta Miloše Zemana tehdy žádali, aby se zasadil o zrušení zátarasů a kontrol u vstupů do areálu Pražského hradu.  

„Po dvou letech jsme se ocitli v situaci ještě horší. Areál Pražského hradu je totiž uzavřen zcela. Ano, při rozhodnutí areál neprodyšně uzavřít lze samozřejmě argumentovat nouzovým stavem a nebezpečím, že se návštěvníci nakazí covidem-19. To ovšem v areálu Pražského hradu určitě nehrozí víc než kdekoli jinde v České republice,“ uvádí se v dopise, který je určen přímo do rukou hlavy státu.  

Domníváme se, že zcela postačuje důsledně respektovat vládní opatření, která na aktuální nebezpečí reagují. Úplné uzavření části města proto považujeme za naprosto nestandardní, nepřijatelné a chápeme ho jako výraz zvůle a neúcty nejen k obyvatelům Prahy, ale i k občanům celé naší země,“ uzavírají dopis oba jeho autoři.

Celé znění výzvy najdete v příloze.