Zakladatel Hanspaulské ligy Jiří Sedláček má pamětní desku, k 50. výročí ligy mu ji odhalili přátelé a Praha 6

Venkovní stěnu restaurace Na Staré faře nově zdobí pamětní deska. Je věnována Jiřímu Sedláčkovi, který před padesáti lety na Hanspaulce založil soutěž týmů v malé kopané a léta ji vedl. Hanspaulská liga se během let proměnila v celostátní fenomén a je nesporné, že Jiří Sedláček vystavěl základy pro dnes největší amatérskou fotbalovou ligu v malé kopané ve střední Evropě.

Hlavní foto

Venkovní stěnu restaurace Na staré faře nově zdobí pamětní deska. Je věnována Jiřímu Sedláčkovi, který před padesáti lety na Hanspaulce založil soutěž týmů v malé kopané a léta ji vedl. Hanspaulská liga se během let proměnila v celostátní fenomén a dnes je nesporné, že Jiří Sedláček vystavěl základy pro dnes největší amatérskou fotbalovou ligu v malé kopané ve střední Evropě.

Desku slavnostně odhalili Jaroslav Muller, jeden z prvních účastníků a spoluzakladatelů soutěže, a místostarosta pro sport a kulturu a volný čas Jan Lacina, sám po dvacet let aktivní hráč Hanspaulské ligy. Slavnostního aktu se kromě bývalých hráčů a funkcionářů zúčastnil také výkonný ředitel Asociace malého fotbalu Jan Pinkava, který připomenul, že za posledních šest let česká reprezentace získala tituly Mistrů světa i Evropy dospělých a juniorů, a vždy kostru týmu tvořili hráči hanspaulské ligy. Během setkání na Staré faře, která léta sloužila jako „hlavní kancelář“ se vzpomínalo na začátky Hanspaulské ligy v době, kdy nebyly mobilní telefony a neposílaly se hromadné emaily. Za rodinu se připojila i paní Sedláčková, která zavzpomínala na dobu, kdy se rozpisy zápasů dělaly u nich doma na kuchyňském stole.

Autorkou velmi vydařené pamětní desky je výtvarnice Dagmar Kropáčová Morová. Na vzniku desky se finančně podílela městská část i zástupci spoluzakladatelů Hanspaulské ligy. Městská část u příležitosti 50. výročí založení ligy udělila zakladatelům Cenu městské části 2022.

Hanspaulská liga v malé kopané

Vznik Hanspaulské ligy malé kopané se datuje do roku 1972. S myšlenkou celosezónní pravidelné soutěže s pevnými termíny a jednotnými pravidly přišel nadšenec Jiří Sedláček. Soutěž získala rychle popularitu a účast rostla prudkým tempem. Zatímco ligu začínalo 8 týmů, o 5 let později jich bylo 45, v roce 1980 hrálo 96 týmů a o dva roky později už 156. Dodnes prošlo Hanspaulskou ligou celkem 3083 týmů. Postupem času se tak stala fenoménem tohoto sportu a její nejlepší hráči léta tvoří základ reprezentačního mužstva České republiky. To patří k nejlepším na světě. 

Zpočátku se hrálo výhradně na školním hřišti ZŠ Na Dlouhém lánu, které bylo atypické, větší, což umožňovalo dobrou hru šestic a stalo se vzorem pro nové, svépomocí vybudované hřiště na rohu ulic Na Kodymce/Na Špitálce. Takzvaná „nová Zavadilka“ se stala hlavním hřištěm Hanspaulské ligy. Ve druhé polovině 70. let se už hrálo na řadě různých míst po celé Praze. Do soutěží se dostávali také slavní fotbalisté. Zpočátku nejčastěji přicházeli z tehdy prvoligové a mistrovské Dukly Praha, přestože ligoví hráči měli "Hanspaulku" zakázanou a za účast bývaly i tresty. S chutí si soutěž zahrají ale i ženy, včetně profesionálek. Od roku 2015 se hraje Superliga malého fotbalu jako vrcholná celostátní soutěž ČR a je vedena profesionálně.

Více se o hanspaulské lize dočtete ZDE

Související články