Začalo soutěžení o nejtiššího leteckého dopravce

Soutěž probíhá od června do října 2010, tedy v období, kdy je letecký provoz na Ruzyni nejintenzivnější. Smyslem akce je pozitivní motivace leteckých společností k vstřícnému přístupu k životnímu prostředí s důrazem na otázku hluku.

Hlavní foto

Letiště Praha ve spolupráci s Prahou 6 vyhlašuje 4. ročník soutěže Nejtišší dopravce. Do hodnocení je zařazeno 10 leteckých společností, které v roce 2010 létají na pražské letiště nejčastěji, do kategorie proudových a 4 aerolinky budou soutěžit v kategorii turbovrtulových letadel.

Kategorie - proudová letadla:
České aerolinie, Travel Service, Lufthansa, Wizz Air, easyJet, Air France, SWISS, British Airways, Aeroflot, LOT Polish Airlines

Kategorie – turbovrtulová letadla:
České aerolinie, Lufthansa, Austrian Airlines, Malev

Pro vyhodnocení soutěže je využit monitorovací systém leteckého hluku a letových tratí. Kritéria soutěže odrážejí dlouhodobý pozitivní vliv na akustickou situaci okolí letiště. Hodnotí se např. hladina hluku při příletu a vzletu. Minulý rok bylo do soutěže přidáno kritérium efektivního využití sedačkové kapacity, tzn. obsazenost letadla.

„Jsme moderní mezinárodní letiště a touto soutěží jen potvrzujeme, že monitorování a maximální dodržování hlukových limitů je pro nás skutečně jednou z hlavních priori," řekl Jiří Pos, člen představenstva a vrchní ředitel divize pro letecký obchod, provoz a řízení majetku.

„Kromě opatření technických, jako např. používání nových letadel, je třeba dělat i opatření organizační a právě začínající další ročník soutěže je jedním z nich," doplnil starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. „Přínos je v tom, že všichni dopravci vidí, jak se jejich pilotům daří zcela exaktní a přesně měřitelná kritéria dodržovat. Soutěží se snažíme apelovat na prestiž leteckých společností. Výsledkem je zlepšení kvality bydlení a života v okolních částech letiště," vysvětluje starosta Tomáš Chalupa. Podle něj nejde o to trestat letecké společnosti za porušení pravidel, to probíhá v jiném režimu, ale právě o to, vyzdvihnout ty společnosti, které dokáží i při respektování limitů přidat ještě něco navíc, ještě ohleduplnější přístup nejen k životnímu prostředí, ale i k lidem žijícím v okolí letiště.

Nový monitorovací systém ANOMS8 nepřetržitě sleduje hluk a zaznamenává průvodní meteorologické podmínky. Tvoří jej 13 stacionárních měřících stanic, včetně 13 meteorologických stanic, 2 mobilní měřící stanice, server pro zpracování naměřených dat a velmi moderní software. Všechny měřící stanice leží ve vybraných lokalitách v okolí Letiště Praha a jejich umístění předcházely podrobné analýzy tak, aby měření mělo dostatečnou vypovídací hodnotu.

V minulém roce získal titul NEJTIŠŠÍHO DOPRAVCE v kategorii proudových letadel nízkonákladový dopravce Wizz Air, v kategorii turbovrtulových letadel pak zvítězila letecká společnost Lufthansa.

Na dnešním slavnostním vyhlášení letošního ročníku soutěže NEJTIŠŠÍ DOPRAVCE Letiště Praha zároveň oznámilo, že vypisuje soutěž s názvem Svět letadel o nejlepší kresbu na téma letecké dopravy. Soutěže se mohou zúčastnit děti ze základních škol z obcí a městských částí zahrnutých do ochranného hlukového pásma, které pošlou do 31. 10. 2010 obrázek na zadané téma na adresu Letiště Praha. Autoři tří nejlepších kreseb a základní škola s největším počtem nejlepších obrázků získají od Letiště Praha zajímavé ceny.

Podrobná pravidla soutěže NEJTIŠŠÍ DOPRAVCE 2010 jsou zveřejněna na internetových stránkách letiště www.prg.aero v sekci Životní prostředí. Průběžné výsledky soutěže budou zveřejňovány rovněž na těchto stránkách a dále pak na webu Prahy 6 www.praha6.cz Konečné výsledky budou známy do konce listopadu 2010.

Související články