Za zážitkovou turistikou se vydejte do Bubenče

Turisté stále častěji vyhledávají jiné zážitky než ty, na které byli léta zvyklí, a proto zážitková turistika prožívá boom i v Praze.

Ekotechnické muzeum, které sídlí v bývalé čistírně odpadních vod v Bubenči v Praze 6, připravuje každoročně různé akce pro milovníky staré techniky, například „Weekend pod parou“, a připravuje i další akce, kde se lidé mohou dozvědět, jak se čistila voda kdysi a jak se čistí dnes.

V budoucnu by navíc mohl zájemce vozit z Bubenče na Císařský ostrov (kde stojí novější čistírna odpadních vod) vláček. Muzeum totiž kvůli tomu hodlá znovu zprovoznit a dostavět malodráhu v Troji, která kdysi sloužila k odvážení zachycených nečistot z kanalizační čistírny v Bubenči na Císařský ostrov.

„Je to dlouhodobý projekt, počítáme, že první část dráhy, která leží na území Ekotechnického muzea, bychom mohli zprovoznit do pěti let,“ říká ing. Jan Palas z Ekotechnického muzea.

Cestující by z vláčku mohli vidět také Hrad, zříceninu Baba, Trojský mlýn i zoologickou zahradu. Pro provoz je už připravena i malá lokomotiva, kterou přes 15 lety on sám zachránil ze šrotu, vyšperkoval a nyní je k vidění v Průmyslovém muzeum Mladějov na Moravě, kde čeká na návrat do Prahy.

Trojská karta
Malodráha v Troji umožní v budoucnu prohlídku té staré, stávající i nové čistírny, která se teprve buduje. Návštěvníci by mohli oba areály vidět v doprovodu průvodce, aniž by vkročili do hygienicky rizikového provozu. Zároveň přitom vznikne ekologicky čisté dopravní spojení v rámci tzv. trojské karty (společný vstup do zoo, botanické zahrady a trojského zámku) mezi lávkou pro pěší na Císařském ostrově a Ekotechnickým muzeem.

Bude zajištěna také návaznost na lodní dopravu v přístavišti zoo a na vlak a autobusovou linku MHD č. 131 u nádraží ČD v Bubenči. Provozování zážitkové turistiky má i ekonomické výhody.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024