Výstava Osada Baba 1932 k 80. výročí výstavy architektury na Babě

Včera začala výstava architektury Osada Baba 1932, která je připomínkou 80. výročí výstavy architektury na Babě. Reflektuje významný architektonicko-stavební počin třicátých let 20. století – výstavu nových forem bydlení Osada Baba 1932.

Hlavní foto

„Výstava konaná v roce 1932 byla tak mimořádná, že podnítila mnoho generací pedagogů, studentů, architektů, stavařů a památkářů fenomén Osady Baby dále studovat, připomínat a rozvíjet. Dokladem toho je i tato vernisáž,“ uvedla starostka Prahy 6 Marie Kousalíková. Vernisáže se dále zúčastnil prof. Petr Ulrich z Fakulty stavební ČVUT, který je zároveň spoluautorem publikace Osada Baba – plány a modely.

Tehdejší výstava Svazu československého díla, její náplň i uspořádání je dodnes inspirující a ojedinělá. Domy nebyly vystavovány jako objekty technické nebo architektonické nabídky, ale jako živoucí organismy – domy konkrétních majitelů, konkrétních uživatelů. 

Pro tento záměr byl nalezen pozemek Na Babě v Praze 6 (dříve Prahy XIX) na místě předurčeném pro bytovou výstavbu existujícím regulačním plánem. V roce 1929 vypracoval architekt, výtvarník, urbanista a čestný občan Prahy 6 in memoriam Pavel Janák novou úpravu regulačního plánu, která byla po obtížnějších jednáních nakonec potvrzena. Při této změně byly uplatněny méně hluboké a menší parcely, které předpokládaly střídavé umístění podélně řešených rodinných domů s tím, že na jižní straně byly domy maximálně otevřeny velkými a širokými okny. To umožňovalo nejen maximální proslunění bytů, ale i excelentní výhled.

Výstavba na rozdíl od podobných akcí v ostatních zemích nebyla financována státem, městem ani jinou organizací, ale hradili ji soukromí stavebníci, odpovědní za provedení a realizaci domu.  

Osada Baba 1932 nabízí pohled na všech 33 modelů objektů postavených na Babě. U každého modelu návštěvníci naleznou informační panel se jmény architektů i investorů. Výstavu doprovází dobové fotografie. „Zájem o výstavu otevřenou v září před osmdesáti lety byl obrovský a musela být dokonce o měsíc prodloužena. Věřím, že i tato nynější výstava se setká s dobrým a živým ohlasem společnosti,“ řekla starostka.

Výstava bude k vidění 24 hodin denně od 25. 9. – 30. 11. 2012 v galerii Chodník ve Skleněném paláci na náměstí Svobody.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024