VSTUP ZDARMA! Pelléova vila slaví a láká na unikátní sbírky

Pelléova vila slaví 10 let své existence. Připravili jsme pro vás už na sobotu 7. prosince vstupné zdarma a slavnostní křest knihy Láska za lásku. Program začíná ve 14:00 hodin. Jste zváni! Přijďte se podívat na jedinečnou sbírku Afrického umění a Jiřího Anderleho. Další informace na http://www.galerieanderle.cz/

Hlavní foto

Při příležitosti desátého výročí otevření galerie

vás obecně prospěšná společnost Pelléova vila

srdečně zve ve dnech 7.12 a 8.12.2013

do Galerie Anderle na slavnostní

Dny otevřených dveří

vstup zdarma

 

Od 7.12.2013 do 31.12.2013

vstup do Galerie Anderle zdarma

O GALERII

Pelléova vila byla pro většinu obyvatel Prahy 6 dlouho známa jako mateřská školka. Protože byl objekt ve velmi zchátralém stavu, rozhodla se MČ Praha 6 pro jeho rekonstrukci. V roce 2003 byla dokončena zdařilá rekonstrukce této neorenesanční vily s bohatou štukovou a sgrafitovou výzdobou a byla pronajata obecně prospěšné společnosti Pelléova vila za účelem provozování galerie.

Vila byla postavena v roce 1890 podle návrhu arch. Rudolfa Koukola a později pojmenována podle francouzského generála M.C.J. Pellého (1863 - 1924), který byl náčelníkem francouzské vojenské mise v ČSR, náčelníkem hlavního štábu a v roce 1919 hlavním velitelem československé armády. Vzhledem k tomu, že ve stejné době bydlel v této vile, byla mu v roce 1995 na vstupní fasádě odhalena pamětní deska. Vila včetně koníren a zahrady je pro svou uměleckou hodnotu zařazena do seznamu kulturních památek hl.města Prahy.

Vilu získala do nájmu obecně prospěšná společnost Pelléova vila, jejímiž zřizovateli jsou Městská část Praha 6 a Nadace Milady a Jiřího Anderlových. V Pelléově vile je stálá sbírka afrického umění a retrospektiva díla Jiřího Anderleho.

Mimo to se v Galerii pořádají pravidelně čtyřikrát do roka výstavy především mladých umělců - grafiků i malířů. Až do konce roku 2009 byly v Pelléově vile realizovány veřejné rozhlasové nahrávky s názvem Dva v Africe. Těmito pořady slovem provázeli pánové Jiří Anderle a Jiří Suchý. Na každý z pořadů byl přizván host, např. Jiří Menzel, Jiřina Jirásková, Jiří Srnec, Ondřej Havelka, Marek Eben a další. Objekt Pelléovy vily včetně přilehlé zahrady  si lze pronajmout i ke komerčním účelům.

Galerie Anderle se po více než sedmi letech své činnosti  pomalu ale jistě stává kulturním stánkem, který plní své nezastupitelné místo v kulturním prostředí Prahy,  především Prahy 6.  Vznikl  tak ojedinělý kulturní projekt, který nabízí návštěvníkovi průřez africkým uměním v průběhu několika století a konfrontaci umění Afriky se současným uměním.  

Vila je situována v rozlehlé zahradě  rezidenční čtvrti Bubeneč,  v těsném  sousedství dalších architektonicky krásných vil,  které v současné době slouží převážně diplomatickým účelům. Do galerie se lze velmi jednoduše dostat  metrem  A do stanice metra Hradčanská, odkud je  galerie vzdálena cca  300 metrů. Cesta do galerie je značena velmi dobře Městským informačním systémem.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024