Volby do zastupitelstev a Senátu: v Praze 6 vyhrála koalice ODS a KDU-ČSL, senátorský mandát obhájil už v prvním kole Jiří Růžička

Ve volbách do zastupitelstev měst a obcí, které se uskutečnily 23. a 24. září, v městské části Praha 6 získala nejvíce hlasů koalice ODS a KDU-ČSL se ziskem 21,8 % platných hlasů. Získala tak 11 zastupitelských mandátů z volených 45. Druhé místo voliči Prahy 6 se 14,7 % hlasy udělili straně TOP 09 (získala 7 mandátů). Na třetím místě se s počtem hlasů umístila Česká pirátská strana s 13,8 % (7 mandátů).

Hlavní foto

Šest mandátů shodně získaly následující strany: STAN s podporou Zelených (13 %), PRAHA 6 SOBĚ (12,8 %) a ANO (12,2 %). Zbylé dva zastupitelské mandáty získalo spojení stran Trikolora, SPD a nezávislých kandidátů pro Prahu 6.

Češi volili také třetinu senátorů. Z osmi kandidátů v Praze 6 uspěl i tentokrát Jiří Růžička (navržený stranou TOP 09, podporovaný stranami KDU-ČSL, ODS a STAN). S 50,28 % hlasy získal senátorský mandát v prvním kole.

Celková volební účast v Praze 6 byla 49,6 %, což je zhruba o tři procentní body méně, než v posledních komunálních volbách v roce 2018. Přesto účast i letos překonala zájem voličů v celém hlavním městě: k urnám přišlo v Praze 44 % voličů.

 

Kompletní výsledky voleb pro Prahu 6 najdete zde.

Zdroj dat: ČSÚ