Vlajka pro Tibet, Praha 6 se připojuje k mezinárodní iniciativě

Na radnici Prahy 6 po roce vlaje tibetská vlajka. Městská část se tak znovu symbolicky připojuje k mezinárodní iniciativě, jež upozorňuje na porušování lidských práv v Tibetu a na celém světě.

Vyvěšení tibetské zástavy v rámci akce „Vlajka pro Tibet“ připomíná nejméně 80 tisíc obětí národního povstání vůči čínské okupaci, k němuž v Tibetu došlo 10. března 1959. Tibetskou vlajku Praha 6 vyvěsila na radniční budově, kde se nachází s již dříve vyvěšenou modro-žlutou zástavou Ukrajiny – státu, který aktuálně čelí ruské vojenské invazi. 

„Za vyvěšení tibetské vlajky hrozí Tibeťanům v jejich vlastní zemi trest vězení, proto symbolicky tuto vlajku vyvěšujeme za ně. Myšlenkami jsme nejen s Tibeťany, ale se všemi, kteří žijí v nesvobodném světě, pod útlakem diktatur. K jak tragickým důsledkům taková diktatura může vést, v posledních dnech bohužel naplno sledujeme v souvislosti s ruským vpádem na Ukrajinu,“ říká starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.  

Mezinárodní iniciativa „Vlajka pro Tibet“ vznikla v polovině 90. let v západní Evropě a stala se jednou z nejvýznamnějších symbolických událostí na podporu ochrany lidských práv – v Tibetu i v dalších částech světa. Tibetskou zástavu na znamení úcty k demokracii a lidským právům Praha 6 vyvěšuje pravidelně od roku 1998.