VÍTE, CO PROŽIL VÁŠ SOUSED? PŘIJĎTE NA VÝSTAVU NEPROMLČENO

Praha, 3. 6. 2014 – Přesně 60 žáků z osmých a devátých tříd z 10 základních škol Prahy 6 objevilo 21 osudových příběhů lidí, kteří zlomové okamžiky dějin prožily jako děti. Jejich životy drasticky změnila nacistická nebo komunistická totalita a doteď zůstávaly veřejnosti skryté. Teď ale vůbec poprvé vycházejí najevo prostřednictvím výstavy „Nepromlčeno!“. Vůbec největší a nejrozsáhlejší výstavu v historii tříletého projektu „Příběhy našich sousedů“ pořádá Městská část Praha 6 a sdružení Post Bellum. V Praze 6 je k vidění před Národní technickou knihovnou v Praze 6 až do konce června. 

Hlavní foto

„S podporou projektu Příběhy našich sousedů jsme neváhali ani minutu. Zaznamenávání životních příběhů pamětníků je ohromně inspirativní a záslužný počin a také výborná inovace ve výuce historie. Otřesná, autentická a hlavně unikátní svědectví všech pamětníků měla zůstat zapomenuta, právě v Praze 6 se ale podařilo poskládat zatím vůbec největší a nejobsáhlejší svědectví pamětníků v historii tohoto projektu,“ řekl Ondřej Balatka, radní pro školství městské části Praha 6.

Výstava má ještě jeden efekt – základním školám slouží jako unikátní učebnice, protože si ji žáci můžou projít pomocí komentovaných prohlídek a přináší tak jedinečný pohled na milníky historie očima svědků.

Až na tebe zítra padne saze, budu to já,“ řekla šestnáctileté Anně Hyndrákové v Osvětimi její kamarádka před odchodem plynové komory, kde předtím zemřeli Anniny rodiče a sestra s manželem. Nejhorší bylo, že jsme viděly do vedlejšího tábora, kde byli naši. A oni viděli nás. Jednoho dne byl tábor prázdný. Komíny kouřily a tábor byl prázdný. Od té doby skoro nebrečím.“  

Příběh Anny Hyndrákové a dalších dvou desítek pamětníků, mezi nimiž nechybí odbojáři, váleční veteráni, političtí vězni, disidenti z Prahy 6 nebo jedna z posledních přeživších tzv. rodinného koncentračního tábora v Osvětimi - Anna Hyndráková, by možná zůstaly zapomenuty, nebýt žáků osmých a devátých tříd, kteří jejich příběhy od začátku letošního roku objevili a zdokumentovali. Svědectví pamětníků války, totalitních režimů nebo holokaustu je také na webu www.pribehynasichsousedu.cz

„Pátrání po pamětnících a zaznamenávání jejich příběhů děti prožívaly jako úplnou detektivku a přitom se seznamovaly s nedávnými dějinami mnohem intenzivněji než v klasické hodině dějepisu,“ říká Hana Hniličková, manažerka projektu z pořadatelského sdružení Post Bellum.

 „Když byla maminka u výslechu, nesměla jsem dovnitř, jen jsem slyšela, jak brečela. Hlídala mě taková ženská v uniformě s pistolí na zadku. A ta mě, tříletý dítě, vyslýchala, jestli rozumím rádiu, které rodiče doma pouští a já tehdy už tehdy věděla, že musím přemýšlet co říct a neříct a neublížit mamince …,“ vzpomíná Anna Pánková, která prožila dětství v padesátých letech jako „dcera třídního nepřítele“. Její příběh objevili osmáci ze ZŠ E. Destinové.

O projektu Příběhy našich sousedů

Do projektu Příběhy našich sousedů se zapojilo již takřka dvě stě  žáků osmých a devátých tříd ze čtyř desítek základních škol v Praze. Koordinátoři žákovských týmů z řad učitelů jsou vyškoleni profesionálními dokumentaristy ze sdružení Post Bellum, které je spolu s příslušnými městskými částmi organizátorem projektu. Žáky zpracované nahrávky a příběhy se ukládají do sbírky Paměť národa a na webovou aplikaci My jsme to nevzdali http://www.myjsmetonevzdali.cz/pribehy-nasich-sousedu/, která představuje učební pomůcku, široce využívanou pedagogy základních a středních škol pro obohacení výuky historie o autentická svědectví pamětníků (ve formě nahrávek, videí a animovaných prezentací). Od roku 2012 se do projektu Příběhy našich sousedů zapojilo více než sedmdesát základních škol z Prahy, Brna, Plzně a Semil a další se připojí v průběhu tohoto roku.

Další informace na www.pribehynasichsousedu.cz

Na společné fotografie jsou vůbec poprvé pamětníci zachycení na vernisáži výstavy pohromadě. Zleva doprava jsou to: