Výstava Cesta ke svobodě 1989 - 2019

Galerie "Skleňák", 28. 10. – 1. 12. 2019

Letos si připomínáme 30. výročí od chvíle, co se studentský pochod vydal z pražského Albertova na Národní třídu. Brutální zákrok bezpečnostních složek tehdy odstartoval vlnu občanského odporu a generálních stávek, které vyústily v Sametovou revoluci.

Hlavní foto

Její výsledek všichni známe. Československo se zbavilo totalitního režimu a po jednačtyřicetiletém útlaku se vrátilo mezi nezávislé, demokratické státy. K připomínkovým akcím po celé naší zemi se v těchto dnech připojuje i šestá městská část, která si výslovně považuje a proklamuje demokratické hodnoty, jako jsou nezávislost, svoboda a solidarita za to nejcennější, co jsme po roce 1989 získali.

Dnes, tři desítky let po pádu totality, máme mnoho samozřejmých práv a svobod. Svobodu projevu i vyznání, právo shromažďovat se, právo na vlastní rozhodnutí. Zároveň jsou opět u moci komunisté, lidé znovu demonstrují na symbolických místech pro české dějiny, protože se obávají o osud demokracie. Atmosféra se v naší společnosti přiostřuje a Češi se možná opět blíží ke křižovatce dějin.

Výstava představuje tři desítky panelů s emotivními velkoformátovými fotografiemi z Národní třídy 17. listopadu a následujících dní, kdy se v Československu měnil režim a lidé se těšili na nástup cesty ke svobodě. Kromě působivých fotografií se mohou dočíst na textových panelech chronologicky o listopadových událostech, jak šly za sebou, počínaje demonstrací na Albertově, brutálním zásahem milicí na Národní třídě a reakcemi komunistického režimu i nově vznikajícího Občanského fóra. Vzpomínky pokračují demonstrací na Letné, jmenováním nové vlády a končí volbou Václava Havla prezidentem Československé republiky. Výstava je doplněna kopiemi výtisků dobových deníků. 
Výstava vznikla ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem Praha. Expozici za výlohami Skleňáku lze zhlédnout do 1. 12. 2019.

Související články

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na dostavbu 4. kvadrantu Vítězného náměstí se stal společný návrh holandské kanceláře Benthem Crouwel Architects a českého studia OVA. Projekt na dostavbu jednoho z nejvýznamnějších pražských náměstí navazuje na původní hodnoty urbanistické koncepce Dejvic od Antonína Engela. Investor s vítězem již podepsal smlouvu na přípravu projektu.

Celý článek19. 9. 2023