Velikonoční zvyky stále baví

Radnice Prahy 6 letos poprvé organizuje velikonoční program spojený s výstavou o velikonočních tradicích! Akce probíhají v Písecké bráně a nacházejí velkou oblibu u malých i velkých návštěvníků.
Hlavní foto

Minulý týden na smrtnou neděli si přišly stovky návštěvníků do Písecké brány prohlédnout výstavu velikonočních zvyků od Valburgy Vavřinové, kterou zahájil starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. Dětský pěvecky soubor Sedmihlásek ze základní školy Červený vrch zazpíval lidové písničky a všichni pak šli upálit symbol zimy Moranu před Píseckou bránu.

Včerejší Květná neděle nebo též Pašijová neděle, která připadá na neděli před Velikonocemi a připomíná vjezd Ježíše do Jeruzaléma, byla ve znamení velikonočních dílen. Zhruba pětistovka dětí si odpoledne přišla vyzkoušet pletení pomlázek, zdobení větviček a věnečků nebo výrobu velikonočních ozdob, osení. K tomu jim zahrál a zazpíval dětský folklorní soubor Rosénka.

Na Zelený čtvrtek 20. března proběhne v Písecké bráně beseda o velikonočních zvycích, symbolech a tradicích s Valburgou Vavřinovou. Opět zde vystoupí dětského folklorního souboru Rosénka.

Video ZDE

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024