Velikonoční koncert Prahy 6: Carmina Burana

Mimořádný kulturní zážitek připravila Praha 6 pro milovníky hudby v podvečer na Velikonoční pondělí. Kantátu Carmina Burana od Carla Orffa předvedou v Národní technické knihovně uznávaní sólisté i sbory, které povede významná česká dirigentka Miriam Němcová.

Hlavní foto

Praha 6 se k velkým koncertům pro veřejnost vrací po covidové pauze s velkým očekáváním. „Během pandemických opatření jsme si všichni uvědomili, jak moc kulturu potřebujeme k životu a jak moc nám chyběla. Hudební koncerty jsou naší doménou a vždy se setkávaly s ohromným zájmem veřejnosti. Věřím, že se nám povede na tradici navázat tam, kde jsme před pandemií skončili,“ říká radní pro kulturu Jan Lacina.

Carmina Burana je neslavnějším a nejznámějším dílem německého skladatele Carla Orffa. Jde o zhudebněný soubor písní a básní, které oslavují jaro a přírodu. „Orff měl velký cit pro to, aby promlouval k širokému, i laickému publiku. Každý si tam najde něco, jsou tam pasáže lyrické i vyloženě lascivní,“ popisuje dirigentka Miriam Němcová dílo složené ze světských i církevních, milostných i hospodských básní. „Z Orffova díla čerpá řada filmové hudby, jako jsou Piráti z Karibiku nebo Harry Potter,“ dodává. V Národní technické knihovně uvede autorovu verzi pro dva klavíry a bicí orchestr, dětský sbor, smíšený sbor a sólisty.

Přestože jde o umenšenou verzi díla, v NTK se představí téměř devadesát interpretů – Komorní sbor Pražské konzervatoře, smíšený pěvecký sbor Gaudium Praha, Komorní ženský sbor Carmina Bohemica, Sbor Besharmonie, chlapecký sbor Pueri Gaudentes a ansámbl bicích nástrojů složený ze studentů HAMU a Pražské konzervatoře.

Sólového zpěvu se zhostí vynikající sopranistka Monika Brychtová, operní pěvec Aleš Briscein – dvojnásobný držitel ceny Thálie nebo barytonista Pavol Kubáň. Tenoristu Aleše Brisceina šestkové publikum dobře zná z dřívějších koncertů, jako je Rybova mše vánoční, Requiem nebo z Oper v Šárce, kde je pravidelným interpretem děl od českých skladatelů. U klavíru se představí Lenka Navrátilová a Augustin Kužela.

Výjimečný zážitek umocní alternativní prostředí dejvické Národní technické knihovny. „Koncerty v NTK mají vždy úžasnou atmosféru. Mám tento prostor ráda, pro Orffa se skvěle hodí a je tam velmi dobrá akustika,“ podotýká dirigentka a dlouholetá obyvatelka Prahy 6 Miriam Němcová, která se řadu let podílí na organizaci koncertů pro veřejnost. Za její výjimečný přínos v oblasti kultury v Praze 6 jí bylo v loňském roce uděleno čestné občanství.

Koncert v Národní technické knihovně se koná 18. dubna od 19 hodin. Vstup je zdarma.