V Praze 6 opět vzplane bitva na Bílé hoře

Výstřel z děla a jde se do boje. Tradiční rekonstrukce bitvy na Bílé hoře z roku 1620 se odehraje v sobotu 17. a v neděli 18. září na pláni před oborou Hvězda.

Hlavní foto

„Bitva na Bílé hoře, která zásadně otočila kormidlem českých dějin, se odehrála na území dnešní Prahy 6. Tuhle unikátní souvislost už léta zdůrazňujeme významnou podporou rekonstrukce bitevní vřavy, která se do českého národního mýtu zapsala jako jeden ze zlomových okamžiků. Jako vždycky byla ale skutečnost složitější a méně jednoznačná. Snažíme se proto vzbudit zájem o toto historické období,“ vysvětluje místostarosta Prahy 6 pro kulturu Jan Lacina.

Dramatickou epizodu českých dějin, od níž letos uběhne 402 let, přiblíží stovky protagonistů v rolích dělostřelců, pěších i jezdců na koních. Bitevní zápolení bude doprovázet k tomu speciálně složená dramatická hudba a také živý komentář vysvětlující dění na bojišti – v sobotu se jej ujme herec Roman Štabrňák, kterého v neděli vystřídá jeho herecký kolega a tradiční komentátor bitvy Václav Vydra. 

Areál s doprovodným programem se na Vypichu v předpolí obory Hvězda otevírá v oba víkendové dny ve 12 hodin. Na komentovanou rekonstrukci bitvy se návštěvníci mohou těšit od 15 hodin. V rámci doprovodného programu jsou připraveny dobové trhy, ukázky výcviku vojáků, přednášky ohledně historického kontextu bitvy, přehlídky palných zbraní a také hudební vystoupení na historické nástroje.

Rekonstrukci Bitvy na Bílé hoře, která se řadí mezi největší akce svého druhu v Evropě, pořádá sdružení Bílá hora 1620, a to za podpory městské části Praha 6 a hlavního města Prahy. Vstupenky budou k dispozici pouze na místě v ceně 200 korun pro dospělého a 100 korun za dítě.

Geohra v chytrém telefonu

S průběhem a důsledky bitvy na Bílé hoře se každý může seznámit také prostřednictvím svého mobilního telefonu. V rámci interaktivní mobilní geohry s názvem „Černá neděle na Bílé hoře“ se hráči stanou členy moravského pěšího pluku pod vedením hraběte Jindřicha Šlika. Hra je provází jednotlivými místy, která jsou spjatá s bitvou na Bílé hoře, a postupně před ně staví různé úkoly. Zábavná cesta do minulosti začíná u mohyly na Bílé hoře a končí před letohrádkem Hvězda. Geohru si lze bezplatně stáhnout skrze QR kód na webu platformy Geofun

 

Program akce

Sobota 17. 9.:

12.00 Dělostřelecká salva – otevření tržiště

12.30 Hudební skupina Turdus

13.00 Výcvik pěchoty

13.30 SHŠ Gloria – Mírový posel

14.00 Vývoj palných zbraní

14.30 Přednáška – Doc. Mgr. Marie Koldinská, PhD.

15.00 HLAVNÍ PROGRAM – bitvou provází Roman Štabrňák

16.15 Právo útrpné – Mgr. Martin Foltýn

16.45 Hudební skupina Turdus

Neděle 18. 9.:

12.00 Dělostřelecká salva – otevření tržiště

12.30 Hudební skupina Turdus

13.00 Výcvik pěchoty

13.30 SHŠ Gloria – Mírový posel

14.00 Vývoj palných zbraní

14.30 Přednáška – Doc. Mgr. Marie Koldinská, PhD.

15.00 HLAVNÍ PROGRAM – bitvou provází Václav Vydra

16.15 Právo útrpné – Mgr. Martin Foltýn

16.45 Hudební skupina Turdus

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024