V Písecké bráně se sešly slavné stavby Prahy 6

V Písecké bráně začala výstava Slavných staveb Prahy 6 spojená se křtem stejnojmenné knihy.
Hlavní foto

Hotel Praha ze sedmdesátých let pro elitní návštěvníky metropole, velkolepý Strahovský stadion s pohnutým osudem nebo rozsáhlá budova letiště v Ruzyni...publikace, která právě přichází na pulty knihkupců, dosvědčuje, že architektura Prahy 6 má co nabídnout.

"Věřím, že se autorům knihy, editorovi, nakladatelství, grafikovi a řadě dalších spolupracovníků podařilo vytvořit knihu, která může alespoň trochu přiblížit naši čtvrť. Čtvrť, do které mnoho stavitelů situovalo architektonické skvosty, čtvrť, kde stále žije mnoho lidí, kteří se o tyto skvosty chtějí starat, čtvrť, kterou mám tak rád, na kterou jsem pyšný a ve které jsem nyní starostou," říká v úvodu knihy Slavné stavby Prahy 6 starosta Tomáš Chalupa a dodává: "Stát v čele městské části, která je takovým architektonickým skvostem jako právě Praha 6, pro mne znamená radost i velký závazek. Vždyť právě architektura vždy byla a je odrazem doby, jejího životního stylu a celkové kulturní úrovně společnosti. Každý nově postavený dům či stavba je nejen pýchou svého majitele, ale také vizitkou architekta, města či obce a společnosti."

„Pro Prahu 6 pochopitelně je několik staveb, které překračují rámec dokonce České republiky. K těm patří především slavná Müllerova vila od Adolfa Loose, to je vůbec nejslavnější dílo, které najdete ve všech čítankách moderní architektury,“ řekl Petr Urlich, architekt a editor knihy.

Nejstarší budova, kterou autoři do výběru zařadili, pochází z jedenáctého století, naopak nejnovější budovou dostavenou teprve letos je Národní technická knihovna.

Výběr architektů čítá 72 staveb seřazených jednak podle toho, kde stojí, a taky podle jejich funkce. Hlavním kritériem výběru byla kvalita architektury. „To znamená od věhlasných autorů nebo i od méně známých autorů, ale s kvalitní realizací,“ dodal Petr Urlich.

Kniha Slavné stavby Prahy 6 navázala na dříve vydané tituly z nakladatelství Foibos mapující slavné vily jednotlivých krajů nebo nejnověji stavby pražských městských částí. „Začínáme dalšími městy, máme vytipováno 166 měst v republice s fantastickou architekturou a věříme, že tento velký projekt někdy dokončíme,“ tvrdí Oldřich Janota z nakladatelství Foibos.

Výstava je ke shlédnutí v Písecké bráně na Hradčanech až do 13. října, každý den kromě pondělí od 13 – 19 hodin.

Video z vernisáže výstavy

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024