Unikátní dobrodružné hřiště Na Kocínce prodlužuje svůj provoz

Rada městské části rozhodla koncem června o prodloužení provozu dobrodružného hřiště Na Kocínce a to v období od 8. do 12. července.

Hlavní foto

Na začátku to byl jen prázdný oplocený pozemek se zásobou různých materiálů, například dřeva, provazů, stavebních materiálů a dalších doplňků. Z nich děti postupně vytvořily svůj vlastní svět. Učí se zde odhadovat vlastní síly, překonávat výzvy, tvořit z různých materiálů, pracovat s nástroji, domlouvat se mezi sebou a vzájemně se respektovat.
„Jasně se ukázalo, že takový projekt v České republice chybí a jsem rád, že je to právě zase Praha 6, která jde ostatním příkladem a nebojí se zkoušet nové postupy a projekty,“ říká starosta městské části Praha 6 Jakub Stárek.

Na hřišti jsou přítomni školení lektoři, kteří dětem rádi poradí a zapůjčí nářadí, různé herní prvky a materiál na tvoření. Nejvhodnější věk dětí, pro které je hřiště určeno, je osm až patnáct let a tyto děti sem mohou přijít i samostatně, děti do sedmi let věku v doprovodu starší osoby. Projekt je první pilotní ukázkou tohoto druhu hřiště v České republice.
„Z reakce veřejnosti je jasně vidět, že koncept dobrodružného hřiště má mít v České republice své trvalé místo. Myšlenka hřiště vytvářeného samotnými dětmi je sice pro české prostředí zcela nová, ale zapadá mimo jiné do kontextu českého vztahu k chataření a chalupaření, zahradnímu kutilství či k silné skautské tradici. Na základě našeho dočasného projektu nyní nejen Praha 6, ale i jiné samosprávy uvažují o tom, za jakých podmínek by mohly dobrodružné hřiště zřídit natrvalo," říká k projektu Petr Palacký, radní pro životní prostředí a klima.
Od začátku navštívilo hřiště více než 2500 osob. Nejvíce návštěvníků za jeden den, konkrétně 25. června, bylo 246.

Hřiště bude zdarma otevřené od 8. do 12. července, od pondělí do pátku od 9 do 16 hodin.
„Mám z tohoto projektu obrovskou radost a jsem nadšená z toho, jak to děti, ale i jejich rodiče baví. Je vidět, že děti tento typ aktivit potřebují a využívají možností realizovat se jinak a kreativněji, než na standardním hřišti,“ říká místostarostka městské části Praha 6 Mariana Čapková.
„Červnový provoz jednoznačně ukázal, že děti na Praze 6 chtějí dobrodružné hřiště. Jejích fantastické výtvory, domečky a skrýše, lodě a koráby nám prostě dělají radost a je krásné vidět, jak je Kocínka baví, posouvá, učí a posiluje. Jejich slovy: Dobrodružné hřiště chceme furt furt, na pořád - na pořád, protože to je nejlepší hřiště na světě!“ dodává Mirjana Petrik ze spolku Města přátelské k dětem.

Na realizaci hřiště se podílí městská část Praha 6, Dům dětí a mládeže HMP a spolek Město přátelské k dětem, který řadu let toto téma popularizuje. Vstup na hřiště je z ulice Na Kocínce nedaleko křižovatky s ulicí Kadeřávkovská.

Související články

Po třech týdnech od oficiálního převzetí správy zpřístupňuje městská část Prahy 6 areál zámku Veleslavín veřejnosti. Slavnostní otevření se uskuteční 20. června v 17 hodin. Návštěvníci zde najdou místo k odpočinku, trávení volného času s dětmi a otevírá se tím i možnost pro pořádání akcí a kulturních festivalů nejen pro místní spolky.

 

Celý článek18. 6. 2024