Úklidová služba je součástí sociální politiky radnice

Radnice Prahy 6 postupně označuje svá služební i užitková auta. V rámci jednotného vizuálního stylu radnice označila logem v minulosti osobní automobily, obrazovými motivy pak byly označeny užitková čistící auta, tzv. mobilní radnice a nyní k tomu přibylo i vozidlo úklidové služby.
Hlavní foto

„Chceme, aby bylo jasné, za co vše radnice odpovídá, a za co ne. Logo či příslušný obrazový motiv připravujeme rovněž na auta pečovatelské služby nebo na vozidla antisprejerového programu,“ vysvětlil starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Nově označené vozidlo úklidové služby používá tzv. úsek veřejně prospěšných prací, který radnice užívá už několik let jako jeden z pomocných institutů své sociální a sociálně-bytové politiky. Na základě uzavřené dohody s Úřadem práce hl.m.Prahy totiž radnice vytvořila 6 pracovních pozic metařů a pozici mistr údržby. Existence úklidové služby přímo souvisí s problematikou pronájmů bytů sociálně potřebným občanům, kteří nemají práci.

“Podmínkou pro možnost bydlení ze sociálních důvodů v obecním bytě v Praze 6 je totiž povinnost pracovat. V případě, že žadatel není sám schopen zajistit si práci, radnice mu práci prostřednictvím úklidové služby zajistí,“ řekl starosta Chalupa a dodal: „V tuto chvíli má ze šesti členů-metařů úklidové služby jeden nájemní smlouvu k obecnímu bytu ze sociálních důvodů, další dva bydleli v obecním bytě ještě donedávna. Poté si dokázali najít byt vlastními silami, přesto v úklidové službě nadále pracují. Právě takovéto postavení se na vlastní nohy považuji za důkaz správné sociální politiky radnice.“

Hlavní náplní úklidové služby Prahy 6 je sekání travnatého a plevelného porostu, vyhrabávání a odvoz trávy, hrabání listí, sběr náletového odpadu, úklid četných mikroskládek různorodého odpadu, úpravy dřevin, odvoz a likvidace odpadu. Celková výměra uklízených ploch je zhruba 49 tisíc metrů čtverečních.

Související články

Služba Senior taxi bude od dubna rozšířena o jeden vůz navíc. Radnice Prahy 6 službu nabízí od loňského října a od té doby vydala seniorům již téměř 900 průkazů a celkem se od té doby uskutečnilo již více než 1500 jízd. Vzhledem k velkému zájmu o tuto službu se vedení radnice rozhodlo přidat jedno vozidlo.

Celý článek20. 3. 2024