TV6 vrací filmový týdeník na plátno

Internetová televize Prahy 6, která vysílá od ledna na svých stránkách www.tv6.cz také verzi pro neslyšící, se tento týden poprvé objeví i na plátně kina.
Hlavní foto

V rámci pravidelných filmových středečních večerů v kulturním centru Kaštan v Břevnově budou reportáže TV6 vysílány vždy před filmem.

Jelikož každou první středu v měsíci jde o filmový večer pro neslyšící, budou před filmem odvysílané vybrané reportáže TV6 opatřené titulky.

Dosud na internetu TV6 shlédlo reportáže pro neslyšící 934 diváků. Samotnou TV6 od svého spuštění vidělo celkem 32 284 tisíc diváků.

Promítané filmy v rámci filmových večerů pro neslyšící v Kaštanu jsou opatřeny tzv. rozšířenými titulky, které mají oproti standardním leptaným filmovým titulkům zcela zásadní výhodu. Mohou být přizpůsobeny potřebám celého spektra sluchově postižených — podle výše ztráty sluchu a téměř všech věkových skupin, resp. počínaje druhým stupněm školní docházky; především však těm sluchově postiženým, kteří se nemohli českému jazyku učit přirozenou cestou.

„Rozšířené titulky obsahují vysvětlující komentáře např. k abstraktním výrazům, nabízejí další synonyma, popisy zvuků, hudby, situací mimo obraz apod. Zprostředkují proto mnohem komplexnější představu o ději a všech důležitých souvislostech ve vybraném filmu. Speciální rozšířené titulkování navazuje úzce na metodu globálního čtení a rozvíjí tak gramatické, syntaktické a stylistické složky řeči,“ vysvětluje Iva Emmerová, ředitelka sdružení Camino.

Sdružení Camino realizuje filmová představení pro neslyšící v Kaštanu v rámci programu Pohyblivý klub neslyšícího diváka. Dosud byly promítnuty filmy: Goyovy přízraky, Štěstí, Grandhotel, Tmavomodrý svět, Zapomenuté světlo, Vratné lahve.

Ve středu 5. března od 19 hodin je připraven film Želary.

Video ZDE

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024