Tu radost jim neuděláme!

„Svoboda není zaručena. Není zaručeno, že někde nevyleze nějaký blbec a někoho zase nezfamfrní, tak jako se to stalo nám,“ říká generálmajor Tomáš Sedláček, který za svobodu bojoval za 2. světové války a po roce 1948 ho komunisté ve vykonstruovaném procesu odsoudili na doživotí.
Hlavní foto

Jeho portrét spolu s dalšími žijícími nebo nedávno zesnulými osobnostmi z Prahy 6 je ke zhlédnutí v Písecké bráně na výstavě s názvem „Osudy našich sousedů“, která včera začala.

„Právě proto vznikla tato kolekce rozhovorů s lidmi z Prahy 6, kteří ač velmi rozdílných osudů, mají přeci jen něco společného. Každý z nich si nejenom pamatuje, nejenom se postavil nacistické či komunistické totalitě do cesty, ale především všichni jsou našimi sousedy. Všichni žili zde, v Praze 6. Všichni jsou či byli naší každodenní realitou. Potkat jsme je mohli kdekoliv a mnohokrát, až nyní se jejich osud stává také naším osudem a naší realitou,“ řekl starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Své příspěvky přednesli i další ze spolutvůrců výstavy,  náměstek Ústavu pro studium totalitních režimů Miroslav Lehký, předseda sdružení nezávislých novinářů Post Bellum Mikuláš Kroupa, primátor hl.města Prahy Pavel Bém a na závěr Jiří Stránský, jehož medailon je také součástí výstavy. „Někdo říká, že měl zásadu Neohnu se! nebo Nekleknu! Naše rodinné heslo bylo: Tu radost jim neuděláme! Nikdy jim nedáme najevo, že nás ponižují," svěřil účastníkům vernisáže Jiří Stránský.

Výstava potrvá až do 8. března. Otevřena bude denně kromě pondělí od 14 do 18 hodin v Písecké bráně v Praze 6.

Video ZDE

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024