TO TU JEŠTĚ NEBYLO! PRAHA 6: LITERÁTI Z NAŠÍ ČTVRTI

Ve středu 14. května 2014 zahajujeme unikátní projekt Literáti z naší čtvrti. Slavnostní vernisáže projektu budou dvě! První v 18:00 hodin ve Skleněném paláci na náměstí Svobody, druhá v 19:00 hodin v Památníku národního písemnictví v Pelléově 20.

NÁSLEDNÝ PROGRAM - VÝSTAVY ODHALÍ HVĚZDY LITERATURY Z PRAHY 6, PROCHÁZKY UKÁŽOU MÍSTA JEJICH TVORBY, HLEDÁME NOVOU SPISOVATELSKOU NADĚJI!

KOMPLETNÍ PROGRAM A INFORMACE JSOU NA WWW.LITERATIZNASICTVRTI.CZ

Hlavní foto

Znáte literáty z „Vaší“ čtvrti? Víte, kde bydleli Jaroslav Seifert nebo Karel Toman? Kde Ladislav Fuks napsal světové dílo Pan Theodor Mundstock a kde trávil dětství Jiří Stránský? Kde Zdeněk Mahler sedával s Josefem Škvoreckým?

Městská část Praha 6 pořádá ve spolupráci s občanským sdružením Porte a Památníkem národního písemnictví projekt Literáti z naší čtvrti nabízející pohled na 20 autorů české i světové literatury z Prahy 6, 3 komentované procházky, 4 speciální besedy a 3 soutěže.

Seznámit se s dvacítkou významných literátů posledních sta let, s jejich díly a životními příběhy, budete mít možnost od 15. 5. ve Skleněném paláci na náměstí Svobody a v Památníku národního písemnictví v Pélleově ulici 20.

Výstavy se konají na dvou místech, ve Skleněném paláci a v Památníku národního písemnictví. Na dalších dvou místech – Národní technická knihovna a Písecká brána budou doprovodné akce. Program potrvá až do září letošního roku.

Doprovodný program nabízí nejen setkání s literáty, ale i hudební vystoupení (např. Jiří Stivín, Ivan Hlas…), komentované procházky po bydlištích autorů a v neposlední řadě i možnost účastnit se literární soutěže, nebo soutěžit ve vědomostním testu.

Literáti z Prahy 6 živě

Kde bydleli, nebo dosud bydlí osobnosti, které se významně vepsaly nejen do dějin české literatury, odhalí zájemcům komentované procházky, které vybrané literáty Prahy 6 představí v novém světle, tedy zejména v souvislosti s místem, kde žili a které je ovlivnilo. Zájemci budou mít také možnost projít si výstavu v Památníku národního písemnictví s jejími kurátorkami, kde se dozví mnoho zajímavého nejen o tvorbě šestkových autorů, ale i o jejich životě a prostřednictvím osobních věcí z literárního archivu nahlédnou do minulosti.

Přímo se setkat s oblíbenými tvůrci bude možné na besedách a koncertech. Sérii živých akcí zahájí vernisáž, na níž, ve vzpomínce na Josefa Škvoreckého, zahraje Jiří Stivín. Zájemci budou moci požádat o autogram Jiřího Stránského, Jiřího Suchého, Petra Šabacha a Ivana Vyskočila. Všestranný umělec Petr Nikl, nejmladší z autorů prvního ročníku, se s námi doslova spojí 22. května on-line z New Yorku a společně se Simonou Babčákovou „zahrají“ z knihy Divňáci z Ňjújorku.

Setkání bratří Jiřího a Ondřeje Suchých proběhne týden poté.

O radosti bude beseda s Jiřím Stránským, který v zahradě Památníku národního písemnictví zavzpomíná na těžké i krásné časy a zároveň přečte ukázky ze svých knih.

Komponovaný večer v Písecké bráně bude patřit nejen Petru Šabachovi, ale i dvornímu scénáristovi Jana Hřebejka, Petru Jarchovskému a v neposlední řadě Ivanu Hlasovi, který dorazí samozřejmě s kytarou.

Posledním z literátů tohoto ročníku, který se představí v rámci besedy ve Skleněném paláci, bude Zdeněk Mahler, vynikající vypravěč a zábavný společník.

PROGRAM AKCÍ: 

14. 5., 18:00, VERNISÁŽ / GALERIE CHODNÍK, nám. Svobody 1 a Památník národního písemnictví, Pelléova 20 /

20. 5., 17:00, KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA VÝSTAVY / Památník národního písemnictví, Pelléova 20

22. 5., 16:00, KOMENTOVANÁ PROCHÁZKA I.

22. 5., 19:00, představení on-line, PETR NIKL a SIMONA BABČÁKOVÁ – Divňáci z Ňjújorku /Městská knihovna Dejvice - NTK, Technická 6/

29. 5., 17:00, beseda, JIŘÍ VERSUS ONDŘEJ SUCHÝ /Skleněný palác, nám. Svobody 1/

3. 6., 17:00, PROHLÍDKA VÝSTAVOU / Památník národního písemnictví, Pelléova 20 /

5. 6., 16:00, KOMENTOVANÁ PROCHÁZKA II.

12. 6., 17:00, beseda, JIŘÍ STRÁNSKÝ- KDYŽ MŮŽEŠ UDĚLAT RADOST, MUSÍŠ /Památník národního písemnictví, Pelléova 20/

17. 6., 17:00, PROHLÍDKA VÝSTAVOU /Památník národního písemnictví, Pelléova 20 /

18. 6., 17:00, beseda, PETR ŠABACH, IVAN HLAS, PETR JARCHOVSKÝ, hostem JIŘÍ STRÁNSKÝ /Písecká brána, K brusce 5/

19. 6., 16:00, KOMENTOVANÁ PROCHÁZKA III.

24. 6., 17:00, beseda, ZDENĚK MAHLER – Neohlížej se, jde za námi kůň /Skleněný palác, nám. Svobody 1/

26. 6., 18:00, FINISÁŽ, VYHLÁŠENÍ a OCENĚNÍ VÍTĚZE INTERAKTIVNÍ VĚDOMOSTNÍ SOUTĚŽE / Skleněný palác, Pelléova 20 /

KOMPLETNÍ PROGRAM NA WWW.LITERATIZNASICTVRTI.CZ

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024