Tisíce diváků v Šárce tleskaly opeře Dalibor

Již tradiční operní představení v přírodním divadle v pražské Šárce, tentokráte Smetanův Dalibor, proběhlo v neděli. Tisíce diváků viděly sólisty a sbor Národního divadla v Praze a Státní opery Praha, které doprovázel orchestr Státní opery Prahy pod taktovkou Jana Chalupeckého.

Hlavní foto

S orchestrem vedeným Janem Chalupeckým spoluúčinkoval Kühnův smíšený sbor. Uvedení opery doprovázela tradiční výstava Mezi stromy věnovaná historii přírodního divadla v Šárce a novodobým představením od roku 2005.

V teplém počasí od odpoledne do areálu přírodního divadla směřovaly davy lidi. Mnozí z nich s kočárky s dětmi nebo koly. Nechyběli ani psi. Desítky návštěvníků nakonec nestihly začátek opery, protože v místě vstupu do areálu se již připravovali herci, někteří z nich na koních, k úvodní scéně, ve které na nádvoří královského hradu čeká lid na soud nad rytířem Daliborem.

V dalších rolích zazpívali Luděk Vele jako žalářník Beneš, Aleš Briscein jako Vítek a v roli velitele královské hradní stráže Budivoje vystoupil Pavel Horáček. Selské děvče na Daliborových statcích ztvárnila sopranistka Jana Sibera, která se zúčastnila obnovených představení opery v přírodním divadle v pražské Šárce už posedmé.

Představení mezi stromy v v přírodním prostředí Divoké Šárky se uskutečnilo ve specifickém prostředí, kdy mezi zpěvy bylo místy slyšet prodavače občerstvení nabízející své zboží nebo plačící děti.

Podle pořadatelů Dalibora sledovalo 14.000 diváků, čímž byl vyrovnán předloňský rekord. První obnovené představení v Divoké Šárce, Smetanovu Prodanou nevěstu v roce 2005, vidělo 5000 návštěvníků, loni Libuše přilákala 12.000 zájemců.

Vedle Smetanových děl v Šárce v posledních sedmi letech uvedli Rusalku a Jakobína Antonína Dvořáka. "Snažíme se uvádět české tituly a Jakobín je vzhledem ke své náročnosti výzvou," uvedla organizátorka akce Jana Divišová.

Dalibor je opera o třech dějstvích na libreto Josefa Wenziga v překladu Ervína Špindlera. Smetana ji napsal v letech 1866 až 1867, premiéru měla v květnu 1868 v Novoměstském divadle v Praze při příležitosti položení základního kamene Národního divadla. Operu dirigoval sám Smetana.

Hlavní postavou stejnojmenné opery je rytíř Dalibor z Kozojed, který byl vězněn za vlády Vladislava II. Jagellonského ve věži Pražského hradu, nazvané podle této události Daliborka. Děj se odehrává v 15. století.

Činnost přírodního divadla v Šárce zahájila 16. května 1913 inscenace Prodané nevěsty. Do roku 1922 pak uvedlo 16 inscenací. V dobách největší slávy se do tohoto plenérového prostoru vešlo 10.000 sedících diváků, míst k stání bylo 8000. Přírodní pražská scéna tehdy disponovala podzemním skladištěm kulis včetně šaten a prostorem pro orchestr. Celková hrací plocha obsáhla 4000 metrů čtverečních.

(podle ČTK)

Fotogalerie na Facebooku

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024