Tatran vydřel páté pokračování

Ve čtvrtém finále florbalové Fortuna extraligy odmítl střešovcký Tatran konec série a vyhrál po samostatných nájezdech 5:4. Rozhodující trefu zařídil Aleš Hlavička, poslední pokus Petra Kološe v šesté sérii zlikvidoval gólman Tomáš Kafka.
Hlavní foto

O tom, že se o mistru České republiky pro rok 2009 rozhodne až v pátém zápase, rozhodla loterie samostastných nájezdů. V nich měli domácí dva trumfy, exekutora Aleše Hlavičku a gólmana Tomáše Kafku. Ten chytil Kološovi poslední sedmý nájezd a zařídil pokračování.

Tatran nemohl mít lepší nástup, už v první minutě překonal Ciompu Jendrišák. A domácí i nadále pokračovali v ofenzivě, kterou narozdíl od soboty podpořil v útoku hrající Garčar. Druhý gól daly Střešovice v přesilovce, když hosté z Vítkovic špatně vystřidali.

Dobré časy Tatranu ale skončily po druhé neproměněné přesilovce. V brejku se poté totiž objevil Vladař a Kafkovi nezbylo nic jiné než faulovat. Gólman Střešovic trestný nájezd nejdříve chytil, přesilovkovému tlaku však neodolal, prostřelil ho Patrik Suchánek.

Tatran pak shodilo ze sedla další zbytečné Jedličkovo extempore. Forvard Pražanů se snažil vyprovokovat Sladkého, ale na trestnou lavici sudí poslali jen jeho. Následnou přesilovku ztrestal Folta.

Druhá část zápasu nabídla strhující podívanou a v úvodu třetiny opět tahal za delší konec domácí Tatran. Střešovice proměnily dvě přesilovky zásluhou důrazu Jedličky a další dorážky von der Pahlena. Hosté, kterým se nedařilo, nakonec dokázali snížit po jednoduché individuální akci Tomašíka.

Tatranu v poslední třetině už chyběly síly na útok. Vítkovice častěji držely míč a dočkaly se zaslouženého vyrovnání, když se Tomáš Sladký dostal k odraženému míčku a nekompromisně zavěsil z první pod břevno. V posledních vteřinách dostali hosté výhodu přesilovky, nevyužili ji však a tak se šlo do prodloužení.

Tatran ubránil oslabení a v několika brejcích měl na hokejkách gól. Oba gólmani ale neinkasovali a o osudu čtvrtého zápasu rozhodnou samostatné nájezdy.

V nájezdech měli dlouho navrch Vítkovičtí, kteří díky Kološovi vedli. Tatran vrátil do hry ve čtvrté sérii Hlavička, vzápětí nechybil ani Garčar a hrozbu ztráty zápasu odvrátil Pavel Brus.

Poslední slovo měli ale domácí. Na Hlavičkovu prudkou ránu Ciompa nezareagoval, naopak Kafka vystřihl proti Kološově exekuci riskantní skok, kterým rozhodl zápas.

(podle www.florbal.cz)

Mnoho florbalových fanoušků rozhořčil přímý přenos čtvrtého finálového utkání mezi Tatranem Střešovice a 1. SC WOOW Vítkovice vysílaného na ČT4. Režisér přímého přenosu totiž v rozhodujícím okamžiku - při samostatných nájezdech - dal přednost zápasu fotbalové ligy. My Vám proto přinášíme záznam samostatných nájezdů.

Nájezdy, ve kterých se rozhodlo, že série půjde do pátého utkání, naleznete ZDE.

Série se tak naposledy stěhuje, tentokrát opět do Ostravy, rozhodující utkání je naplánováno na sobotu 18.4. od 18.00 na Zimním stadionu v Ostravě-Porubě. On-line můžete sledovat na www.cfbu.cz, záznam utkání vysílá ČT4 SPORT ve 22.10.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024