Střešovice ve fotografiích si prohlédnete v Galerii Skleňák

Galerie Skleňák se veřejnosti znovu otevřela po půlroční pauze vynucené náročnou rekonstrukcí výkladních skel. První výstavou je soubor fotografií s názvem Střešovice dnes, které vznikly v rámci workshopu pořádaného Svazem českých fotografů.

Hlavní foto

„Výstava zcela přirozeně ukazuje všechny tváře Střešovic a jejich proměnu z původní vesnice na součást velkoměsta a vybízí k procházkám v každém ročním období. Zajímavé detaily jsou vhodné nejen pro objektiv fotografa, ale i k zamyšlení a rozjímání pro běžného chodce,“ říká starosta Prahy 6 Jakub Stárek.  

Každý z 24 fotografů začlenil získané poznatky do specifiky svého přístupu k fotografii a k realitě. Podařilo se jim obrazově postihnout souvislost historických aspektů a současného života, výjimečnost i každodennost.

„To dokumentuje určitou pestrost městské části, protože my jsme skutečně velká, zelená, vzdělaná, dobře spravovaná městská část, specifická i tím, že máme různá zákoutí. Například staré Střešovice a Střešovičky, tam se skutečně ocitnete jakoby na vesnici, v předminulém století a je to velmi zajímavé,“ říká radní Prahy 6 pro kulturu Jan Lacina, který výstavu slavnostně zahajoval.

Výběr z více než dvou set snímků, které byly během workshopu pořízeny, akcentuje individuální prožitek, originalitu pohledu a osobní přístup, ale na druhé straně i informovanost fotografů o historických i kulturních souvislostech. ,,Fotografie vznikly z procházek, kde nás prováděl kunsthistorik doktor Vladimír Czumalo, který bohužel letos v lednu zemřel. Zasvěceně vždy ukazoval ty důležité a zajímavé části, které v jednotlivých místech jsou,“ uvedla kurátorka výstavy Věra Matějů.

Výstava s názvem Střešovice dnes je první expozicí po půlroční odmlce, kdy galerie Skleňák jako součást památkově chráněné budovy procházela rekonstrukcí. Výkladce z jednovrstevných skel se nahrazovaly skly dvouvrstvými, která jsou výrazně těžší, proto došlo i ke změně jejich ukotvení. Rekonstrukce systému vytápění galerie a výměna skleněných výkladců radnici Prahy 6 vyšla na 14 milionů korun.

Galerie Skleňák za výkladními skly Skleněného paláce na nám. Svobody je veřejnosti přístupná 24 hodin denně. Výstavy připravuje odbor kultury MČ Praha 6. Fotografie z cyklu Střešovice si lidé mohou prohlížet až do 31. března.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024