Stovky lidí přihlížely rozsvícení vánočních stromů

Stovky lidí se v sobotu i v neděli podvečer přišly podívat a odpočítat rozsvícení dvou vánočních stromů – v Břevnově a v Dejvicích. Na zhruba dvou patnáctimetrových stromech se rozzářilo téměř 3000 žárovek.
Hlavní foto

Vánoční program v Praze 6 je letos rozdělen do dvou lokalit. Tradičně do Dejvického vytápěného stanu na Vítězném náměstí, kde potrvá až do 19. prosince, a nově také do Písecké brány.

"Tak jako každý rok v tento čas nikdo nevíme, jak vše stihnout, každý z nás by potřeboval nejen 24 hodin, kolik má den, ale nejlépe 36 hodin. Proto pojďme zbývající dny v tomto roce využít k tomu, abychom se zklidnili. Aby svátky, které zanedlouho přijdou byly skutečnými svátky a ne jen probuzením z nějakého stresu či letargie. A popřál bych všem, aby v čase adventu, a na Vánoce obzvlášť, nezapomněli na lidi, kteří jsou sami. Pro které sama vzpomínka je možná víc, nežli když se jim koupí drahý dárek,“ tvrdí starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Rozsvěcení stromů bylo v Břevnově provázeno dětským koncertem. "Rozsvícení břevnovského vánočního stromu je symbolickým završením letošních oslav sto let Břevnova. Shodou okolností oslavy začaly před rokem také rozsvícením vánoční výzdoby v ulicích Břevnova. Definitivní tečku však za oslavami uděláme svatoštěpánskou zábavou 26. prosince. Všichni jste zváni," popřál za pořadatele slavnostního rozsvícení vánočního stromu předseda Spolku břevnovských živnostníků Tomáš Hudera. Přáním občanům se přidal také převor Břevnovského kláštera Petr Prokop Siostrzonek. V Dejvicích pak o den později zněly tóny žesťového sextetu Posádkové hudby Praha.

Video z rozsvícení vánočního stromu v Břevnově ZDE

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024