Stoletou historii rozhlasu mapuje skrze vzpomínky pamětníků výstava v dejvickém kampusu

Technická ulice v dejvickém kampusu se stala výstavním prostorem pro unikátní expozici „Zůstaňte u svých přijímačů! Sto let rozhlasu v paměti národa“. Praha 6 ji připravila společně s Českým rozhlasem a organizací Post Bellum u příležitosti 100. výročí od zahájení rozhlasového vysílání.

Hlavní foto

Na devíti velkoformátových panelech si kolemjdoucí mohou připomenout stoletou rozhlasovou historii prostřednictvím poutavých vzpomínek pamětníků z projektu Paměť národa. Výstava autenticky vykresluje, jak rozhlasové vysílání během uplynulého století významně ovlivňovalo životy lidí v naší zemi a vypráví o důležitých momentech, jak se rozhlas protnul s životy rozhlasových redaktorů či režisérů.

Expozice umístěná do vysokoškolského kampusu, kde je koncentrace mladých lidí, si mimo jiné klade za cíl přitáhnout k přijímačům i mladou generaci. Proto jsou výstavní panely doplněny QR kódy. Každý si tak může pustit dobové zvukové záznamy, které oživují inspirativní vzpomínky pamětníků. Audio nahrávky je též možné přehrát na audioportálu mujRozhlas.

 „Je pro nás velkou ctí, že na území městské části Praha 6 je umístěna výstava mapující stoletou existenci média, které v moderní české historii mnohokrát sehrálo významnou roli a mezi jejími zaměstnanci je řada osobností, které stojí za to si neustále připomínat," řekl při vernisáži Jan Lacina,
radní Prahy 6 pro kulturu, sport, volný čas a bezpečnost.

„Těší mě, že Český rozhlas mohl společně s organizací Post Bellum v rámci našeho dlouholetého projektu Paměť národa připravit výstavu rekapitulující 100 let rozhlasu právě v příbězích pamětníků. Připomínat historii, varovat či oživovat vzpomínky je jedním z hlavních úkolů každého média veřejné služby. Tato inspirativní výstava dokládá hrdinské činy rozhlasových redaktorů, techniků i dalších zaměstnanců, které se nesmazatelně zapsaly do dějin naší země,“ uvedl René Zavoral, generální ředitel Českého rozhlasu.

 „S tím, jak jsem se při přípravě výstavy nořil hlouběji do pamětnických příběhů, které se týkaly rozhlasu, především pak kritických okamžiků v květnu roku 1945 a během srpnové okupace roku 1968, tím víc obdivuju obrovské nasazení lidí – redaktorů, režisérů, techniků a dalších rozhlasáků, ale také lidí z vnějšku, kteří přišli  nejtěžší chvíli rozhlasu na pomoc a riskovali tak své životy kvůli tomu, aby se do éteru mohly šířit svobodné informace,“  doplnil Michal Šmíd, kurátor výstavy a správce portálu www.pametnaroda.cz.

 Venkovní výstava v Technické ulici je návštěvníkům volně přístupná až do 31. července.

 

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024