Starosta udělil další tři čestná občanství

Na slavnostním jednání zastupitelstva udělil dnes starosta Tomáš Chalupa Čestná občanství Prahy 6 in memoriam historikovi umění a literárnímu kritikovi Václavu Černému, bojovníku proti komunismu Luboši Jednorožci a herci a spisovateli Ivanu Vyskočilovi.

Hlavní foto

Všichni v Praze 6 alespoň nějakou dobu žili. Návrh tří osobností v původním znění byl přijat hlasy 32 zastupitelů. Čestná občanství se udílejí vždy u příležitosti 4. září, tj. Dne Prahy 6.

"Naším cílem je vyzdvihnout osobnosti, které něco vykonaly a tolik se toho o nich neví," vysvětloval starosta Tomáš Chalupa a dodal: "Na nominovaných čestných občanech se shodla celá pracovní skupina a není podstatné, kdo jmenovitě nominoval každého z nich. Nejde o žádné soutěžení ani sportovní disciplínu, je to hleddání osobností, které svým přístupem k životu a k jiným lidem si dokázali uchovat hodnotu z nejcennějších - vlastní čest. A to je tak vážná a zásadní věc, která nejde řešit průměrováním. Na tom se musí všichni shodnout."

V pracovní skupině, která nominace zastupitelům připravila, jsou nejen zástupci všech politických stran ze zastupitelstva šesté městské části (vyjma členů KSČM), ale také například kronikářka městské části. Letos vybrali z asi třiceti osobností tři a jednomyslně se na nich shodli.

Videoreportáž ZDE

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024