Spolu s adventem přijdou do Dejvic i farmáři

Vánoční stromky, cukroví nebo ozdoby. To vše nabídnou "znovuobnovené" farmářské trhy na Vítězném náměstí.

Hlavní foto

Oblíbené farmářské trhy se už příští týden vrátí na Vítězné náměstí. Pro čerstvé ovoce, zeleninu, pečivo nebo sýry a uzeniny budete moct vyrazit dokonce tři dny po sobě: od pátku do neděle a vždy od 9 do 19 hodin. Kromě farmářských stánků se tu objeví i vánoční sortiment. K dostání bude cukroví i likéry, vánoční stromky a jmelí, ryby nebo ozdoby a vánoční přání. Atmosféru Vánoc doplní kuba, pečené kaštany, svařené víno nebo punč.

Na své si tu přijdou i děti, pro něž bude pokaždé připraven jiný program. Potkají se tu třeba s Mikulášem nebo si vyzkoušejí staročeské zvyky jako lití olova a pouštění lodiček.

Sortiment farmářů je kvůli chladnému počasí omezenější, neseženete u nich třeba rajčata, papriky a okurky, naopak brambor, kořenové zeleniny či zelí bude dost.

"Zdražovat by se zatím nemělo, a pokud, tak až během ledna," zmiňuje Jan Procházka z farmy Semice. Kilo brambor prodává za devět až jedenáct korun, cibuli za třináct. Pokud si farmář neudělal zásobu mléka a tvarohu, ubude i kozích sýrů. "Koza nedojí celý rok," vysvětluje David Kolman z farmy Krásolesí. Zrajících sýrů bude přitom víc než čerstvých.

Zboží je možné i ochutnat
Praha 6 byla vůbec první, která do metropole farmářské trhy přinesla. Nalákala sem desetitisíce návštěvníků. "Lidé si chtějí v sobotu ráno vyjít s nákupním košíkem, popovídat u kávy či nad skleničkou vína se známými, a hlavně nakoupit čerstvé potraviny od českých zemědělců a výrobců," říká místostarosta Jan Záruba. "Navíc tu je výjimečná atmosféra, lidé mohou zboží ochutnat, k dostání jsou potraviny dle originálních receptur, které jinde neseženete," dodává.

Mikuláš i Advent v Písecké bráně
Vánoční farmářské trhy doplní program, který radnice Prahy 6 pořádá již pravidelně. Jde třeba o Advent v Písecké bráně a rozsvěcení vánočního stromu. V rámci akcí v Písecké bráně se děti mohou těšit třeba na Mikulášskou diskotéku, vánoční hraní či adventní dílny, konat se tu bude i řada koncertů nebo charitativní akce.

První strom se rozsvěcí U kaštanu
V průběhu adventních pořadů budou v Písecké bráně probíhat také soutěže.
První vánoční strom se rozsvěcí 27. listopadu v 17 hodin U kaštanu v Břevnově.
O den později se pak v 17 hodin můžete vydat na Vítězné náměstí, v 18 hodin k Písecké bráně.

FAKTA

Kdy na trhy
Vánoční trhy na Vítězném náměstí se konají vždy od 9 do 19 hodin od pátku do neděle o adventních víkendech, tedy: 26.-28. 11. 2010 3.-5. 12. 2010 10.-12. 12. 2010 17.-19. 12. 2010.
Kromě vánočního sortimentu (ozdob, sušeného ovoce nebo ryb) tu najdete i produkty farmářů.

(s využitím MFD)

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024