Spejblovi je devadesát! A má nové divadlo!

Patnáct let uplynulo v únoru od doby, kdy se v roce 1995 v Bubenči usídlili populární dřevěné postavičky Spejbla a Hurvínka. Nyní se do svého působiště vrací po dvou letech. Divadlo za tu dobu prošlo náročnou rekonstrukcí za 130 milionů. Novinkou je speciální hlediště, ze kterého uvidí i ten nejmenší divák, a také muzeum loutek.

Hlavní foto

Rekonstrukci divadla i domu, ve kterém sídlí, hradila ze svého Praha 6. Ta tak završila opravu všech tří divadelních scén ve svém obvodě. Prvním představením bude už ve čtvrtek večer premiéra hry po dospělé Spejblovo hudební zmatiné.

Na humorné příběhy slavných loutek chodí do dejvického divadla nejen děti, ale i dospělí, kterým jsou určena večerní představení. Letos je čeká rok plný výročí.  Spejbl oslaví 90. narozeniny, stejně jako samotná Praha 6, Máničce se Žerykem je jen o deset let méně, 15 let působí divadlo v Praze 6. „Nové divadlo je pro nás takový dárek. Hlavní změnou je hlediště, které má speciální sklon. Dosud, když si před dítě sedl dospělý, tak špatně vidělo, nyní je dobře vidět odevšad,“ vysvětlila ředitelka divadla Helena Štáchová.

Druhou velkou novinkou je muzeum loutek. „Za naši historii máme na 800 loutek, které našim prošly našimi inscenacemi. Jsou cenné a je škoda, aby byly zavřené jen ve skladu, tak jsme se rozhodli, že některé ukážeme,“ slíbila Štáchová.

„Rekonstrukce byla nutná z hlediska zachování provozu samotného divadla. Ale nutné je to také z důvodu srovnání výchozí pozice všech divadel v Praze 6. Nechceme-li nikoho zvýhodňovat a někoho naopak diskriminovat, a to nechceme, museli jsme ve všech třech divadlech – Dejvické divadlo, Semafor nebo Spejbl a Hurvínek - vytvořit shodné podmínky. Po dřívějších rekonstrukcích Dejvického divadla i Semaforu přišla nyní na řadu rekonstrukce divadla Spejbla a Hurvínka,“ vysvětlil starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Hurvínek v novém diovadle - reportáž TV6

Data a fakta: 

Rekonstrukce probíhala od ledna 2009 do března 2010. Za rekonstrukci městská část zaplatila 133 milionů korun.

Záměrem rekonstrukce stávajícího divadla včetně celého domu bylo zkvalitnění prostor jak pro diváky, tak pro účinkující a zaměstnance divadla.

Divadlo Spejbla a Hurvínka je tak poslední scénou v Praze 6, která má mít opravené divadlo.

Městská část již dříve zrekonstruovala prostory Dejvického divadla (2001, 22 miliónů korun) a Semaforu (2005, 45 miliónů korun). Divadlo S+H získalo nový reprezentativní vchod z Dejvické ulice.

Divadlo bude od zahájení provozu hradit stanovené nájemné, které je stejné na m² užívané plochy jako u ostatních divadel v Praze 6, tj. Dejvické divadlo a Semafor.

Do prostoru ulice budou zářit světla přes velké prosklené stěny vstupního foyer, nad nimiž se nese masivní markýza s pohyblivým textem, který bude informovat kolemjdoucí o programu divadla

Nové schodiště diváky navede přímo do hlavní haly kolem vitrín s vystavenými loutkami.

V přilehlých prostorách je občerstvení, šatna a galerijní prostor s expozicí loutek a vývoje loutkářství.

Vlastní divadelní sál má díky zvýšené křivce hlediště optimální pohled na jeviště z každého místa, sál je nově ozvučen a osvětlen.

Vzniklo také nahrávací studio, zkušebna a divadelní klub.

Součástí rekonstrukce divadla byla i oprava celého domu, který dostává nové zateplení a fasádu. Oprava zahrnovala výměnu elektroinstalace a plynoinstalace v domě a bytech, výměnu všech oken a vchodových dveří do domu, výměnu střešní krytiny, klempířských prvků, opravu fasády včetně zateplení dvorní fasády, opravu teras a balkonů, celkovou regeneraci výtahu, sanaci sklepních prostor včetně nových sklepních kójí, opravu společných prostor domu. Zároveň se podařilo umístit 3 ordinace zubních lékařů do nově zrekonstruovaných prostor  ve 4. nadzemním podlaží.


Některé další technické parametry:

- počet sedadel                                 277 (původně 304 - sníženo z důvodu vytvoření nové divácké křivky pro optimální pohled na jeviště z každého místa)

- zastavěná plocha původní               786 m²

- zastavěná plocha nová                   815 m²

- obestavěný prostor původní           8561 m²

- obestavěný prostor nový                10151 m²  



Vydavatelství Supraphon oslaví 80. výročí Divadla Spejbla a Hurvínka vydáním 4CD kompletu To nejlepší se Spejblem a Hurvínkem!

Za 80 let spolupráce Divadla Spejbla a Hurvínka se Supraphonem bylo prodáno 5 397 500 (!!) zvukových nosičů (šelakové a vinylové desky, audio kazety a videokazety, CD a DVD) vydaných na značkách Ultraphon, Esta a Supraphon. Divadlo Spejbla a Hurvínka převzalo v rámci slavnostního otevření zrekonstruovaného divadla v Dejvicích Diamantovou desku Supraphonu.

Letos si připomínáme nejen 80. let od založení Divadla S+H, ale také 80 let spolupráce tvůrců Divadla S+H s gramofonovým průmyslem. Nahrávky Divadla Spejbla a Hurvínka získaly průběžně 32 Zlatých desek a 24 Platinových desek Supraphonu. V celé historii Divadla Spejbla a Hurvínka je nejprodávanější nahrávka v němčině Spejbls Urlaub mit Hurvínek, které se prodalo 101.403 kusů zvukových nosičů. Z bohatého katalogu českých titulů Spejbla a Hurvínka byl nejprodávanějším titulem Vánoční kapr u Spejblů, kterého se prodalo celkem 92.939 kusů zvukových nosičů.

Nový bilanční komplet v rozsahu čtyř disků vychází pod názvem „To nejlepší se Spejblem a Hurvínkem“. Supraphon jej vydává 30. března 2010. Ve vybraných nahrávkách můžeme poslouchat hlasy všech tří principálů, kterými byli Josef Skupa, Miloš Kirschner a Martin Klásek. Komplet 4 CD je doplněn bohatou textovou přílohou, v níž je řada fotografií z celé historie tohoto unikátního divadla pro děti bez rozdílu věku.


PERLIČKY Z HISTORIE
80 let v nahrávacích studiích!

Šelakové a vinylové desky, audiokazety, videokazety, CD a DVD z toho všeho v průběhu osmdesáti let s úspěchem vyprávějí své veselé příběhy Spejbl a Hurvínek… 

První nahrávka  se Spejblem a Hurvínkem vznikla v červnu 1929. Vyšla na značce His Master´s Voice. Jde o parodie písniček Sonny Boy a Maminko, mámo

První nahrávka Josefa Skupy se Spejblem a Hurvínkem pro značku Ultraphon (historického předchůdce Supraphonu) je z 31. července 1930 a jde o Pohádku o chcíplé vodě. Další vznikly v listopadu 1930 pod názvem Hurvínkův dějepis

Revue z donucení z listopadu roku 1930 - tak se jmenuje první nahrávka, ve které promlouvá Mánička. Jde o hlas Anny Kreuzmannové, první interpretky Máničky a ještě rozbitnou šelakovou desku vydanou na značce Esta

Spejbl a Hurvínek hlasem Miloše Kirschnera poprvé promlouvají v nahrávce podle textu Josefa Barchánka: Spejbl básníkem a Čím bude Hurvínek. Jde o nahrávky ze studia Mozarteum ze 14. února 1957

První nahrávka Máničky na značce Supraphon je z 3. července 1957  - jde o Pohádky tetinky Švitorkové a Máničku namluvila Božena Veleková - v této nahrávce také poprvé pro Supraphon zaštěká Žeryk

Mezi autory, kteří psali scénáře pro nahrávky Divadla Spejbla a Hurvínka byli především Josef Skupa, Miloš Kirschner, Helena Štáchová, Martin Klásek, ale také Denisa Kirschnerová, Josef Barchánek, Pavel Cmíral, Josef Svoboda, Augustin Kneifel, Pavel Grym, Jan Fuchs a také například Frantisek Nepil

První nahrávka s Helenou Štáchovou v roli Máničky vznikla 2. únoru 1969 a jde o scénku Hurvínkovi k narozeninám

Martin Klásek poprvé namluvil Spejbla a Hurvínka  v nahrávce z roku 1997 pro titul Hurvínek mezi Přemyslovci

Za 80 let vyšly nahrávky Divadla Spejbla a Hurvínka postupně na malých i velkých šelakových a vinylových deskách, audiokazetách, videokazetách, CD i DVD. Za uplynulých 80 let se celkem prodalo na značkách Ultraphon, Esta a Supraphon úctyhodných: 5.397.500 zvukových nosičů

Za uplynulých 80 let se Spejblem a Hurvínkem spojili v nahrávkách Supraphonu svůj hlas takové osobnosti jako jsou například: operní pěvci Eduard Haken a Ivo Žídek, zpěváci Waldemar Matuška, Karel Černoch, Karel Gott, Helena Vondráčková, Jitka Zelenková, Václav Neckář nebo Hanka Křížková a především herci jako například: Svatopluk Beneš, Josef Bek, František Filipovský, Rudolf Hrušínský, Dana Medřická, Miloš Kopecký, Vlastimil Brodský, Stella Zázvorková, Lubomír Lipský, Jiřina Jirásková, Jiří Krampol, Jiří Lábus, Jana Preissová, Simona Stašová, Marek Vašut, Filip Blažek, Vojta Kotek…..a mnoho dalších

Po hudební stránce na nahrávkách Divadla Spejbla a Hurvínka spolupracovali takové osobnosti jako: Karel Vlach, Václav Vobruba, Václav Zahradník, ale také například Jiří Stivín, Emil Viklický, Lubomír Brabec nebo Jan Rotter…..

Nahrávky Divadla Spejbla a Hurvínka získaly celkem 32 Zlatých desek a 24 Platinových desek Supraphonu. V celé historii Divadla Spejbla a Hurvínka je nejprodávanější nahrávka v němčině Spejbls Urlaub mit Hurvínek, které se prodalo 101.403 kusů zvukových nosičů. Z bohatého katalogu českých titulů Spejbla a Hurvínka byl nejprodávanější  Vánoční kapr u Spejblů, kterého se prodalo celkem 92.939 kusů zvukových nosičů 

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024