Sláva přátelství

Překlad článku, který vyšel v německém deníku Nordbayerischer Kurier dnes 22. října 2008.
Hlavní foto

Sláva přátelství

Městská část Praha 6 a město Bayreuth jsou od včerejška vázáni přátelstvím

Bayreuth, Günter Becker

Základní kámen přátelství včera položili Dr. Michael Hohl a Tomáš Chalupa. Primátor Bayreuthu a jeho kolega z Městské části Praha 6 podepsali včera dohodu o přátelské spolupráci.

Jedná se o „komplikovaný vztah“, který spolu obě země – Spolková republika Německa a Česká republika – mají, zdůraznil Hohl ve své uvítací řeči včera dopoledne na radnici, kde byla za přítomnosti četných hostů a jedenáctičlenné delegace z Prahy během slavnostního aktu podepsána dohoda o spolupráci. Tyto komplikované vztahy však chtějí nyní obě strany na komunální úrovni narovnat.

Pouze ten, kdo zná minulost, může tvořit budoucnost, řekl Hohl. Byla to zločinná násilná politika nacistické vlády, obsazení a utlačování země, které vedlo na konci druhé světové války a po jejím skončení k reakci v podobě vyhnání německého obyvatelstva. Předsudky o obtížných německo-českých vztazích by měly být nyní nahrazeny vzájemným respektem. Hohl řekl: „Naše smlouva je orientována na budoucnost a má posílit přátelskou a mírovou vzájemnost.“

Hohlův protějšek, starosta Městské části Prahy 6 Tomáš Chalupa vzpomenul ve svém historickém exkurzu různé historické paralely mezi Bayreuthem a Prahou. Roku 1340 byl Bayreuth dobit českými husitskými vojsky. Roku 1620 přispělo bayreuthské vojsko v bitvě na Bílé hoře, dnes součásti Městské části Praha 6, k porážce českých stavů. Dnes přišel konečně čas pro usmíření mezi oběma zeměmi, a k tomu patří i podpis společného memoranda.

Chalupa poukázal ve své řeči na nasazení paní Kristiny Jurosz, předsedkyně Německo-české společnosti v Bayreuthu, která v roce 2006 přišla na pražský magistrát se žádostí, aby jí byla doporučena některá městská část Prahy, se kterou by mohl Bayreuth uzavřít partnerství, čímž uvedla věci do pohybu. Doporučena jí byla právě Městská část Praha 6, která již předtím prověřovala možnosti partnerství s některým s bavorských měst, a, jak řekl Chalupa, „tajně doufala, že to bude právě noblesní a hrdé město Bayreuth.“

Mezi Bayreuthem a Městskou částí Praha 6, která má přibližně 106 000 obyvatel, a je považována za zelenou, diplomatickou a vysokoškolskou čtvrť Prahy, existují podle Hohla již hojné vztahy. Mimo jiné udržoval úzké kontakty katolický Zámecký kostel. Ústředním bodem začínajícího navazování kontaktů by však měla být především výměna a setkávání mladých na obou stranách. Neboť, jak řekl Hohl, „přátelství překračující hranice žije ze živé vzájemnosti“.

Po podpisu a zápisu do Zlaté knihy rozšířili oba starostové slavnostně vztyčené vlajky na radnici o vlajku nového přítele.


Další partnerská města Prahy 6 jsou francouzské Drancy, anglický Bridgewater a italské Roncegno.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024