Šestka si připomíná Václava Havla, 10 let od jeho odchodu

Praha 6 společně se svými obyvateli vzpomíná na prezidenta Václava Havla, čestného občana městské části. Srdce ze svíček se rozzářilo v Šabachově parku v předvečer 10. výročí Havlova odchodu. Ke vzpomínkové akci se lidé mohou připojit zapálením vlastní svíčky, a to až do sobotního večera.

Hlavní foto

Od smrti dramatika, bývalého disidenta a prvního polistopadového prezidenta letos uplyne deset let, Václav Havel zemřel 18. prosince 2011. „Máme za sebou deset let plíživé destrukce hodnot, které zastával, za které bojoval, za které byl vězněn. Ale deset let v marasmu zjevně stačilo. Sám Václav Havel říkal, že až bude nejhůř, začnou se věci obracet k lepšímu. A že musíme klesnout na samé dno, abychom se od něho mohli odrazit. Odrazili jsme se letos v říjnu a dnes, v předvečer výročí jeho úmrtí, byla jmenována vláda, která si dala do vínku mimo jiné i návrat k havlovským tradicím. Držme jí palce, aby se jí to povedlo a mysleme dopředu,“ přibližuje Havlův odkaz starosta městské části Praha 6 Ondřej Kolář.

 Již tradiční vzpomínkový happening v Šabachově parku letos ozvláštnil výstavní panel s fotografiemi od Ondřeje Pýchy a Oldřicha Škáchy a s nejznámějšími prezidentovými citáty. Některé z nich si lidé mohou odnést vytištěné na stužkách u výstavního panelu a připnout na kabát.

„Václav Havel byl myšlenkovým velikánem, člověkem, který výrazně ovlivnil polistopadový vývoj země. Je nejvyšší čas, abychom se k němu začali vracet, ať již připomínkami jako je srdce ze svíček, nebo myšlenkově,“ podotýká místostarosta Prahy 6 Jan Lacina a dodává: „Reprezentoval odvahu a naději, že věci mají cenu, i když vypadají beznadějně, a tím inspiroval jako prezident lidi kolem sebe. Jeho poselství se vrací do této společnosti a my jsme v Praze 6 hrdí, že si ho můžeme díky čestnému občanství tak trochu přivlastnit."

 Václav Havel žil v Praze 6 dvakrát. V 70. letech 20. století v ulici U Dejvického rybníčku a na konci života ve vile v Dělostřelecké ulici. Čestné občanství mu městská část udělila v roce 2011. Jeho odkaz též v Praze 6 připomíná Lavička Ferdinanda Vaňka, která se nachází před Národní technickou knihovnou v Dejvicích.

Fotogalerie ZDE