Šestka má unikátní zelené lampy

Na dvou místech v Praze 6 – na Dejvické ulici a u metra Hradčanská byly instalovány unikátní lampy připomínající strom. Díky popínavým rostlinám navíc přináší do města zeleň. Zároveň slouží jako lavička a provoz je úsporný.

Hlavní foto

Stromové osvětlení inspirované lampami v Singapuru vyrobila městská společnost Technologie hl. města Prahy, Praha 6 se podílela na vytipování vhodného místa i výběru popínavých rostlin. „Prostřednictvím zelených lamp jsme se na jednom místě snažili vytvořit světelné místo, místo odpočinku a v souvislosti s klimatickými změnami také místo, které bude částečně ochlazovat bezprostřední okolí,“ vyzdvihl víceúčelovost nových lamp radní hl. m. Prahy pro oblast majetku Jan Chabr.

„Praha 6 se opět stává inkubátorem nových nápadů. Od toho očekáváme, že lampa přinese stejný komfort, jaký přináší stromy, a bude sloužit jako přírodní klimatizace. Těším se na finální podobu, až to za rok dva obroste a bude z toho zelený deštník,“ řekl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. Popínavé rostliny vypěstovala pro potřebu zelených lamp Česká zemědělská univerzita, se kterou Praha 6 připravuje strategické dokumenty týkající se klimatických změn. „Jedním z úkolů je právě ozeleňování ulic, ale ne každá ulice je stavebně připravena na to, aby v ní mohly být stromy. Takto již například vznikla zelená chmelová stěna na Kulaťáku,“ dodal.

„Lokace pro umístění lamp byly vybrány z toho důvodu, že je na těchto místech velmi komplikovaná či skoro nereálná výsadba stromů. Cílem však není nahrazovat živé stromy, ale umisťovat zeleň tam, kde by to nebylo jinak možné,“ vysvětlila Martina Kaňáková, předsedkyně Komise životního prostředí MČ Prahy 6, která projekt iniciovala. Popínavé rostliny jsou nakombinovány tak, aby poskytovaly stín, stálou zeleň, voňavé a barevné květy nebo jedlé plody. V letošním roce je nejdůležitější jejich správné zakořenění, aby v tom příštím mohly růst a postupně zakrývat celou konstrukci.

Stromové lampy se dvěma LED svítidly nahradily dva klasické stožáry veřejného osvětlení se sodíkovými výbojkami, tudíž jejich provoz bude energeticky úspornější. Ocelová konstrukce se tyčí se do výšky 5 metrů a jejich nosnost je 250 kg.

Projekt je dle místopředsedy představenstva THMP Tomáše Novotného pilotní: „Jedná se o náš první takový počin, v Praze dosud žádné lampy vybočující ze své klasické podoby nenajdete. Jedinečný je i tím, že je inspirován zahraničím, konkrétně Singapurem, kde se nachází osvětlené lampy připomínající strom. Ty naše české budeme vyhodnocovat za tři roky,“ uvedl.

Související články