Šest pochoutek Prahy 6 v soutěži

Praha 6 se účastní soutěže Jak chutná Praha se svým produktem Šest pochoutek Prahy 6. Ten dokáže podráždit chuťové pohárky dobrotami, které se k Praze 6 vztahují. Cílem soutěže je napomoci znovuobnovení pozapomenutého gurmánského a gastronomického věhlasu, kterému se Praha v minulosti těšila.

Hlavní foto

Lahodné Hanspaulské víno připomíná vinice, které kdysi lemovaly stráně Hanspaulky, chuťovkou je Ovenecký sýr s odkazem na Bubeneč, které se kdysi říkalo Ovenec právě proto, že se zde chovaly ovce.

Coby hlavní chod je možné servírovat Střešovické taliány, vyráběné ještě podle staré československé státní normy. Jde o výrobek z vepřového masa, který se vaří, ale neudí, a jeho výroba trvá zhruba týden. Vypadá jako větší buřt. Před konzumací se půl hodiny ohřívá, pak se podává s křenem a hořčicí.

K masu lze zakousnout propečený Vořechovský rohlík z Ořechovky, který je vyhlášený svou chutí po celé Šestce. Celé se to zapijí Klášterním pivem. Sladkou tečku mohou představovat Petřinské buchty se speciální voňavou náplní.

"Ke správnému gurmánskému zážitku nepatří pouze chuť a vzhled samotných dobrot, ale také práce personálu. Jinými slovy: Nejde pouze o to, co jíme, ale také od koho to jíme," zdůvodňuje s nadsázkou mluvčí Prahy 6 Martin Šalek existenci dvou typických zástupců městské části v roli obsluhujícího personálu. "Pro správnou konzumaci Šesti pochoutek Prahy 6 je proto ideální, když pochoutky servíruje stevardka a mnich. Praha 6 má totiž dva mezinárodně uznávané symboly – letiště a klášter," dodává.

Cílem soutěže Jak chutná Praha je napomoci znovuobnovení pozapomenutého gurmánského a gastronomického věhlasu, kterému se Praha v minulosti těšila. Až do konce března může každý zaslat recepty z dob, kdy byla v Praze nejběžnější ryba losos a candát a na talířích nechyběli šneci nebo chřest.

Soutěž chce znovuobjevit jídla, která se úplně vytratila z českých kuchařek a pomalu se vytrácejí i z našich pamětí. Soutěž pořádá Pražská informační služba, Pražský kulinářský institut a Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Menu Prahy 6

Aperitiv
Hanspaulské víno

Předkrm
Ovenecký sýr

Hlavní jídlo
Střešovický talián, Vořechovský rohlík, Klášterní pivo

Dezert
Petřinské buchty

Do soutěže Jak chutná Praha přihlásila Praha 6 polovinu ze svých šesti pochoutek - Petřinské buchty, Ovenecký sýr a Střešovické taliány. U těchto tří pochutin je totiž možné předpokládat, že si je každý může vyzkoušet podle receptu vyrobit a ochutnat i ve svém domácím prostředí. Kompletní sada Šesti pochoutek Prahy 6 i se stánkem a stylově oblečeným personálem bude k vidění, resp. k ochutnání při slavnostech Na Slamníku a při Čarodějnicích na Ladronce. V jednání je také zastoupení při farmářských trzích na Vítězném náměstí.

(s využitím podkladů Pražské informační služby, http://www.praguewelcome.cz)

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024