Šest pochoutek Prahy 6

Praha 6 se bude podobně jako další evropská města a regiony prezentovat na doprovodné „kulturně-gastronomické akci“ v rámci summitu evropských měst a regionů.
Hlavní foto

Akce Ochutnejte Evropu se koná jako doprovodná akce summitu v centru Prahy na Václavském a Staroměstském náměstí a v ulici Na Příkopech.

Jednotlivé regiony se na stáncích budou prezentovat svými typickými kulinářskými specialitkami, které je charakterizují od 5. do 7. března denně od 10 – 22 hodin.

Návštěvníkům a obyvatelům města se chce Praha představit nejen jako historická a kulturní metropole, ale také ukázat Pražanům kulturu a různorodost jednotlivých států a regionů Evropské unie.

Praha 6 nezůstane pozadu a podráždit chuťové pohárky návštěvníků hodlá dobrotami, které se k Praze 6 vztahují.
U stánku se bude nabízet „hanspaulské víno“ jako připomínku vinic, které kdysi lemovaly stráně Hanspaulky, a „ovenecký sýr“ s odkazem na Bubeneč, které se kdysi říkalo Ovenec právě proto, že se zde chovaly ovce. Coby hlavní chod jsou připraveny střešovické taliány, vyráběné ještě podle staré československé státní normy. „Jde o výrobek z vepřového masa, který se vaří, ale neudí a jeho výroba trvá zhruba týden. Vypadá jako větší buřt. Před konzumací se půl hodiny ohřívá, pak se podává s křenem a hořčicí,“ vysvětluje řezník Hudera, jehož podnik výrobu taliánů v devadesátých letech obnovil. K masu návštěvníci zakousnou propečený rohlík z Ořechovky, který je vyhlášený svou chutí po celé šestce, a zapijí ho klášterním pivem. Sladkou tečku budou představovat petřinské buchty se speciální voňavou náplní.

Dobroty u stánku budou lidem servírovat letuška a mnich. „U stánků s ochutnávkami mají obsluhovat krojovaní zástupci regionu. Městské části Prahy samozřejmě nemají žádné kroje, Praha 6 má však dva mezinárodně uznávané symboly – letiště a klášter. Proto nás zastoupí mnich a stevardka,“ vysvětluje tajemnice radnice Lenka Pokorná. Praha 6 tak bude směle konkurovat například belgickým pralinkám, holandským sýrům nebo bavorským klobáskám.


Menu Prahy 6

Aperitiv
Hanspaulské víno

Předkrm
Ovenecký sýr

Hlavní jídlo
Střešovický talián, Vořechovský rohlík, Klášterní pivo

Dezert
Petřinské buchty

 

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024