Sedmnácté posvícení u Břevnovského kláštera

Základem každého posvícení je jídlo a pití. K břevnovskému posvícení proto neodmyslitelně patří stánky s pečenými husami a kachnami, knedlíkem, zelím a husími játry v husím sádle nebo s grilovaným býkem, pečenou šunkou.

Hlavní foto

Všude proudem teklo sudové víno i letošní burčák. U rybníka opět byla staročeská vesnička s programem. Mezi různými řemesly byly k vidění stánky s tkalcovským stavem, kovář či foukač skla. Hned vedle vesničky bylo pro děti připraveno několik dílniček. V sobotu i neděli vždy chvilku po sedmé hodině večerní Břevnov prozářil ohňostroj. A jako na každém správném posvícení nechyběly ani kolotoče a střelnice s perníkovými srdci.

Letošní 17. břevnovské posvícení uspořádal uplynulý víkend ve spolupráci s Městskou částí Praha 6 Spolek břevnovských živnostníků.

Další informace na www.spolekbrevnovskychzivnostniku.cz

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024