Šance do škol v plném proudu: žáci pomáhají vylepšit školy vlastními návrhy

Participativní projekt Šance do škol, na který Městská část Praha 6 vyčlenila 2,5 milionu korun, už zná první vítězné projekty, které čeká realizace. Na ZŠ Bílá mezi žáky navrženými projekty nejvíce hlasů získala letní škola, digitální hodiny na chodbu školy, mapa školy s informačními cedulemi, přístřešek na koloběžky a stolní fotbálek. Hlasování je ukončeno také na ZŠ Antonína Čermáka, kde vzniknou relaxační zóny v každém patře, posilovna a mlhovač.

Hlavní foto

Stejně jako na ostatních školách, které se letošního ročníku účastní, žáci nejprve přišli s návrhy na vylepšení prostředí školy.  Projekty prošly hodnocením ze strany vedení – některé, jako například trampolína, nebyly schválené kvůli technologicko-bezpečnostním předpisům, další jsou financované z jiných zdrojů a některých se týká přirozená obnova. O postupujících projektech pak hlasují žáci sami. Smyslem celé akce je naučit děti vnímat své okolí a poté navrhnout i prosazovat u spolužáků své cesty k jeho zlepšení.

"Je to jednoduchý proces - městská část vyčlení určitou částku do rozpočtu, poté spolupracuje s agenturou D21, která má s participací bohaté zkušenosti a vyvinula uživatelsky vlídnou aplikaci. Společně osloví jednotlivé školy a těm, které projeví zájem, radnice poskytne prostředky. Školy řeknou svým žákům, že mají příležitost přijít s nějakým nápadem, který by mohl díky těmto penězům vzniknout a seznámí je s pravidly a rozpočtem. Pak už mezi sebou děti soutěží s jednotlivými projekty a přesvědčují ostatní, proč stojí za to pro danou věc hlasovat. Jsou to takové malé volby," říká Marie Kubíková, radní MČ Praha 6.

"Přínosem pro školu bylo hlavně to, že jsme zjistili, co děti chtějí, jaké jsou jejich potřeby. I když některé projekty neprošly, tak je to pro školu velká inspirace. Také jsme zjistili, že děti jsou ochotné bojovat za to, co chtějí a prosadit to. A samozřejmě se otevřely nové cesty spolupráce a zjednodušila se komunikace mezi kantory a žáky," dodává Karolína Houdková, koordinátorka projektu na ZŠ Petřiny – sever, která se jako jedna ze třinácti základních škol participativního projektu Prahy 6 letos účastní. Tamní žáci propagují například stolní fotbálek, mlžítko na solární panel nebo brány na házenou.