Řekni to květinou

Starosta Tomáš Chalupa a velvyslankyně Nizozemí paní Ida Leonore Van Veldhuizen-Rothenbucher zasazením řádky cibulek tulipánů společně založili nový záhon na Vítězném náměstí.
Hlavní foto

„Řekni to květinou,“ prozradila jedno holandské přísloví velvyslankyně Ida Leonore Van Veldhuizen-Rothenbucher a doplnila: „Nejde jen o to dávat květiny jako dárek, květinou hlavně říkám, že mám nějaký vztah buď k člověku nebo také k místu. A já jsem velmi šťastná, že Praha 6 je plná květin.“
„Motto, které bylo zvoleno pro letošní oslavy městské části - 85 let kvete - se tak bezezbytku naplní i v příštím roce. Na více než 2700 metrů čtverečních záhonů v Praze 6 totiž pokvete příští rok v dubnu přes 140 000 květin,“ doplnil starosta Chalupa.

Záhony zkrášlují například Prašný most, náměstí Českého povstání, ulici Evropská, Na Petřinách či památníky v Technické ulici a na náměstí Svobody. Nové záhony vznikly na zelených plochách poblíž velkých komunikací či památníků. Radnici to stálo přibližně 2 miliony korun. Další náklady si vyžádá údržba a pravidelná výsadba květin.

V rámci snahy o zapojení zastupitelských úřadů do květinového programu Prahy 6 oslovil starosta Tomáš Chalupa velvyslankyni Nizozemí paní Idu Leonore Van Veldhuizen-Rothenbucher s nabídkou spolupráce na květinové výzdobě. Paní velvyslankyně souhlasila a společně se starostou Tomášem Chalupou slavnostně založili záhon o velikosti zhruba 2 x 20 metrů.

Slavnostní založení záhonu na Vítězném náměstí, kde příští rok vyroste 26 tisíc tulipánů, je pokračováním tradice, která si získala velký ohlas u veřejnosti. Tulipány by měly vyrůst na jaře příštího roku.

Výsadba květin do záhonů v parcích a v ulicích na podzim 2005 v Praze 6
celková výměra všech záhonů...............2 773 m2
celkem bude vysazeno.............více než 140 000 ks květin
např. 80 000 ks tulipánů (červených, žlutých, bílých, oranžově lososových, růžových)
6 000 ks narcisů (žlutých, bílých)
8 000 ks hyacintů (modrých, růžových, bílých)
1 000 ks modřenců a krokusů

dále bude vysazeno...........více než 45 000 dalších květin, tzv. „dvouletek“
např. 42 000 macešek (žlutých, oranžových, červených, modrých, bílých a ve směsi barev)
3 000 sedmikrásek (bílých, růžových, červených)

Související články