Radnice pomáhá mládežnickému sportu

Jednorázový příspěvek na letošní rok získaly od městské části sportovní jednoty a svazy v Praze 6. Jednoty si rozdělí dva milionu korun.

Hlavní foto

Tato forma výpomoci sportovním jednotám proběhla už podruhé. Poprvé touto formou přispěla Praha 6 oddílům vloni, a to částkou 2,5 mil. korun. O výpomoci od městské části se rozhodlo poté, co jednoty přišly o část dotací od Sazky.

Již v polovině předloňského roku bylo jasné, že jednoty nedokážou pokrýt svoje provozní náklady. To vše v důsledku krácení příspěvků loterijní společnosti Sazka tělovýchovným jednotám a sportovním svazům, schvalovaných ČSTV nebo Sokolem. Po jednáních s představiteli klubů a mapování dopadů omezení příjmů, Praha 6 nabídla už podruhé finanční pomoc.

Výše příspěvku jednotám se odvíjí od počtu dětí do 18 let s bydlištěm v Praze 6. Peníze mají z větší části sloužit na podporu pravidelné sportovní činnosti, část lze využít na nájemné a energie. V Praze 6 sportuje v jednotách celkem 3110 dětí, příspěvek Prahy 6 činí 643 korun na jednoho. Peníze se rozdělily mezi 20 sportovních oddlílů. Mezi jednoty s nejširší dětskou členskou základnou patří v Praze 6 TJ Sokol Dejvice, SK Aritma, Tatran Střešovice nebo Sokol Hanspaulka.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024