Radnice podpořila symboliku vlčího máku

Shodou okolností se 11. listopadu v zemích s křesťanskou tradicí slaví svátek svatého Martina z Tours, který byl veteránem římského vojska, ale Den veteránů má svůj původ jinde.
Hlavní foto

V roce 1918 byla 11.11. v 11 hodin příměřím s Německem ukončena I. světová válka, největší a nejstrašnější válečný konflikt, který do té doby lidstvo poznalo. Tento den se stal na paměť obětem války v demokratických zemích Evropy, v USA a v Kanadě Dnem veteránů. Hezkou symbolikou památky padlých jsou vlčí máky, rostlina, která kvetla na zdevastované půdě bojišť, a kterou krátce po skončení 1. světové války bezděčně zpopularizoval v jedné své básni kanadský vojenský lékař a básník podplukovník John McCrae. V té básni se hovoří o tom, že padlí předávají svou pochodeň živým, aby ji nesli dále. Kdyby jim uhasla, mají si živí vzpomenout na žal padlých, že zemřeli zbytečně.

„Přestože se Den veteránů v naší novodobé historii začal slavit až v roce 1999, jsem rád, že si tento svátek, který si v jiných zemích připomínají již od roku 1919, našel konečně i u nás své důstojné místo,“ domnívá se starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa a dodal: „Váleční veteráni a jejich obětavost a odvaha v boji za lidskou svobodu by měly rozhodně stát za naší pozornost. Zůstávají pro nás mementem, výzvou a inspirací, abychom historii neignorovali a nepodlehli té odvrácené tváři času. Pokud tak neučiníme, škodíme především a hlavně sami sobě.“

I proto se starosta Chalupa rozhodl tento den připomenout právě jeho typickým symbolem – květem vlčího máku. Nejen, že ho dnes na oblečení nosili zaměstnanci a představitelé radnice a městské části, ale desítky kusů obdržely od radnice i členové Českého svazu bojovníků za svobodu, Československé obce legionářské a Sdružení československých zahraničních letců RAF. Vlčí mák nechyběl ani při dnešní pietní vzpomínce, která proběhla v 11 hodin na Vítězném náměstí v Dejvicích. Kromě starosty Chalupy se zúčastnili také ministryně obrany Vlasta Parkanová, místopředseda Senátu PČR Petr Pithart, náměstkyně pražského primátora Marie Kousalíková, generálporučík Tomáš Sedláček a další.

Související články
Váleční veteráni v Praze jsou často zapomenutí hrdinové

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024