Radnice podpoří kulturu vyšší částkou, než dosud: dotační program pro příští rok je spuštěn

Praha 6 vyhlašuje dotace pro oblast kultury na příští rok. Celkem vyčlenila na program „Šestka kulturní I.“ čtyři miliony korun, což je v rámci jednoho dotačního programu dosud nejvyšší suma. O příspěvek může žádat celé spektrum subjektů a jednotlivců s přínosem pro městskou část. Šanci dotaci získat mají jednorázové i dlouhodobé akce, kulturní zařízení, projekty uměleckého vzdělávání nebo autoři jednotlivých děl. Důraz bude kladen na podporu nabídek pro mladé publikum.

Hlavní foto

"Pro rok 2022 jsme se po šesti letech rozhodli upravit dotační program pro kulturu a dát mu i nový název – Šestka kulturní. Na základě Koncepce rozvoje kultury posilujeme financování kulturních institucí (kulturních center, galerií, kin apod.), které tvoří páteř kulturní nabídky na Praze 6, a zároveň vytváříme podmínky pro smysluplnou podporu co nejširšího spektra menších nebo jednorázových kulturních a komunitních událostí a projektů. Vedle tradičních akcí chceme podpořit i vznik úplně nových projektů např. pro mladé publikum, které bylo dosud trochu opomíjeno," vysvětluje předseda Kulturní komise Petr Prokop.

Žádosti se podávají na jednotném formuláři umístěném na webových stránkách radnice. Další informace a podmínky pro žadatele jsou uvedené v příloze této zprávy nebo na webových stránkách Městské části v sekci Radnice - Finance - Dotace. Podrobnosti zazní také na veřejném zasedání Kulturní komise Městské části Praha 6, které se koná 13. 10. od 18:00 v galerii Villa Pellé.

Přihlášky je možné podávat nejpozději do 18. 10. 2021 do 23:59 hodin. Všechny žádosti následně posoudí Kulturní komise na bodové škále, předpokládaný termín vyhlášení výsledků dotačního řízení je pak 3. ledna příštího roku.

Celý záměr posílit podporu kulturních akcí a podniků vychází z nové Koncepce rozvoje kultury pro roky 2021-2030, která si právě rozvoj a podporu kulturně - komunitních projektů na území Šestky vytyčila coby jeden z hlavních cílů.

 

(Pozn.: autorem fotografie je Hynek Glos)