Radnice myslí na své seniory

Při příležitosti konání Mezinárodního dne seniorů, který vyhlásila OSN na 1. října, připravila radnice o víkendu 3. a 4. října pro dříve narozené občany aktivní program s názvem „Dny seniorů“.
Hlavní foto

Bohatý program s volným vstupem sestavený z přednášek, besed, výstav, divadla, koncertů, cvičení, poradenství a dalších aktivit zaměřených na zájmy i problémy seniorů, čekal na příchozí na různých místech v Praze 6.

Velikým lákadlem Dnů seniorů bylo divadelní představení v Semaforu – Šlitr s námi (a Zlý pryč). Po téměř osmdesáti volných vstupenkách se zaprášilo doslova během pár hodin.

Trhákem byla i komentovaná prohlídka nově otevřené Národní technické knihovny, která se nachází nedaleko Vítězného náměstí mezi budovami Vysokých škol technických. Prohlédnout si stavbu ve tvaru zaobleného kvádru, která pojme přes milion knih, mělo zájem více než sedmdesát seniorů.

"Ačkoliv jsme byli v mnoha světových knihovnách, je tato budova opravdu výjimečná. Jsme nadšeni!" uvedla jedna z účastnic prohlídky Stáňa Otčenášková. Během dvou prohlídek (vzhledem k počtu účastníků museli organizátoři jednu přidávat) se mohli návštěvníci nechat nejen okouzlit architekturou moderní budovy, ale i se pobavit během navazujícího koncertu šansonierky Evy Kriz v místní kavárně Technika. Nejznámější písně pařížské šansonové scény příjemně naladily více než stovku posluchačů i starostu Tomáše Chalupu, který recitál zahájil.

Dřívější datum narození v občanském průkazu rozhodně neznamená, že by nebyl zájem o pohybové aktivity. Právě naopak! Velikým překvapením se stala masová účast na vycházce v Divoké Šárce společně s instruktorkou nordic walkingu Lucií Fričovou, které se zúčastnilo přes osmdesát seniorů. Naučili se, že nordic walking (v doslovném překladu severská chůze) je chůze se speciálními hůlkami a spojuje sportovní výkon přiměřený věku s příjemnou vycházkou v přírodě.

Aktivní senioři si navíc mohli změřit puls, tlak, hladinu tuku v těle i kostní denzitu. Toto měření není běžné, proto byl o ně zájem dalece převyšující možnosti pořadatelů.

Dny seniorů probíhaly také po oba dva dny v Písecké bráně. Návštěvníci mohli ocenit výstavu Slavné stavby Prahy 6 s výkladem autora, vyslechnout přednášku akademického sochaře Andreje Šumbery na téma Korunovační klenoty nebo posedět u nedělní kávy společně s herečkou, výtvarnicí a spisovatelkou Ivou Hüttnerovou, která představila svou novou knihu Za domácím štěstím a především si s účastníky vesele popovídala o tom, co přináší život.

"Beseda s paní Ivou byla užasná - je to obdivuhodná žena. Fandím jí a přeji, aby našla místečko pro svou sbírku krásných věcí - třeba v Praze 6," ocenila dopolední posezení v Písecké bráně Lada Straková. Hojně navštěvované Dny seniorů zakončil recitál Pavlíny Filipovské, kterému předcházelo věnování dárkových šeků na zakoupení tří speciálních křesel s polohovatelným opěradlem léčebně dlouhodobě nemocných zřizované Městskou částí Praha 6 v Chittussiho ulici. Dvě z těchto křesel věnovala společnost Kooperativa Vienna Insurance Group a třetí společnost MVP agency, jež organizačně zajistila Dny seniorů. Šeky byly předány za přítomnosti starosty Tomáše Chalupy přímo do rukou ředitele léčebny Jiřího Malého, který poděkoval za pomůcky zlepšující kvalitu služeb o dlouhodobě nemocné.

Počet účastníků, kterých se Dnů seniorů zúčastnilo 948, dokazuje, že takové akce mají smysl. Vždyť každému je právě tolik let, na kolik se cítí. A aktivně strávit víkend můžete i v devadesáti letech!

Související články

Služba Senior taxi bude od dubna rozšířena o jeden vůz navíc. Radnice Prahy 6 službu nabízí od loňského října a od té doby vydala seniorům již téměř 900 průkazů a celkem se od té doby uskutečnilo již více než 1500 jízd. Vzhledem k velkému zájmu o tuto službu se vedení radnice rozhodlo přidat jedno vozidlo.

Celý článek20. 3. 2024