Promenádní koncerty ve Hvězdě se staly tradicí

Včerejší, v pořadí již třetí promenádní koncert ve Hvězdě potvrdil, že se tradiční české písničky staly pro mnoho Pražanů nedílnou součástí nedělního odpoledne. Série promenádních odpolední pořádaná radnicí Prahy 6 přinesla tentokrát do obory Hvězda pěkný folklórní dárek.
Hlavní foto

Ani tentokrát nechybělo bohaté občerstvení, stylový jarmark a doprovodný program pro děti.

Akcí určenou především pro dříve narozené zahájil starosta městské části Praha 6 Tomáš Chalupa, který připomněl důležitost kulturní nabídky i pro seniory.

Krytý parket, který byl v obležení, dal jeho slovům za pravdu. K poslechu i tanci zahrál nejprve soubor Jitřenka - největší amatérský dechový orchestr v Praze, který byl založen přesně před šedesáti lety. V současnosti má 40 stálých členů. Klasickou lidovku z Čech, Moravy i Slovenska pod taktovkou dirigenta a prezidenta dechové sekce při Asociaci hudebních umělců a vědců ČR Antonína Tichého si zazpívalo více než 600 návštěvníků.

Odpoledne pokračovalo vystoupením souboru Rosénka, který už 25 let přináší do Prahy folklór jižní Moravy. Repertoár souboru čerpá převážně z oblasti hradišťského Dolňácka. Do Hvězdy přijel soubor s cimbálem, ke kterému se zpěvem přidala většina milovníků lidovky.

Velkou atrakcí je stylový vláček, který sváží návštěvníky až k parketu. Souprava jezdí zdarma kyvadlově mezi Heyrovským náměstím a Hvězdou. Bez placeného vstupu jsou také všechny promenádní koncerty.

Koncerty budou pokračovat i příští neděli, kdy nás čekají staropražské písně v podání Strahovanky a Staropražských heligónkářů.

Související články

Dnešní park Lázaro Cárdenase del Río má relativně bohatou historii. Vznikl jako součást zeleného pásu Dejvic a Bubenče, na základě regulační studie z 20. let 20. století. Posléze byla východní část tohoto pásu přejmenována na Náměstí Interbrigády a v 70. letech minulého století se stala jakýmsi „odkladištěm“ jinde neumístěných soch a pomníků. Byly zde umístěny sochy Simona Bolívara a Benita Juáreze. A možná právě jejich existence dala následně podnět HMP přejmenovat v roce 2000 tuto východní část parku na Park Lázaro Cárdenase del Río.

Celý článek15. 3. 2024